Сьогодні в Україні є близько 800 тисяч державних службовців, які повинні подавати електронні декларації. Фактично серед них можна виділити 2 групи: перші просто під приводом війни не хочуть повідомляти про свій майновий стан, а другі справді мають об’єктивні зауваження. Зараз до другого читання в законопроєкт про відновлення обов’язкового декларування вносяться зміни, щоб врахувати всі ці особливості.

Про це розповів народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Є важливі моменти щодо подачі декларацій військовими. Наприклад, співробітники ТЦК начебто військові, але представників військкоматів після одеського кейсу та скандалів у багатьох областях треба перевіряти. Фактично представники Територіальних центрів комплектування ховаються за широкими спинами військових, які перебувають на фронті, і не хочуть подавати декларації. Тому ми намагаємося виписати норми так, щоби військові в тилу декларувалися всі без винятку, а ті, хто на передовій, зобов’язані будуть подати декларації після повернення. Думаю, це буде чесним компромісом», - зазначив політик.

За його словами, ще одне проблемне питання стосується інформації про місцезнаходження членів родин декларантів за кордоном.

«Це питання безпеки членів сімей осіб, які повинні подавати декларацію. І я вважаю, що тут доречно буде просто вказати країну проживання без конкретної адреси, але після закінчення дії воєнного стану відразу ж внести додаткові дані в декларацію», - сказав парламентарій.

Він нагадав, що декларації доведеться подавати за 2021 і 2022 роки. Дедлайн ухвалення законопроєкту щодо відновлення декларування для посадовців - 15 вересня.

Давид Арахамія також наголосив, що вже зараз є багато людей, які готові подавати декларації за старими правилами, оскільки значних змін у їхньому майновому стані не відбулося. Водночас він сам, щоб показати приклад іншим депутатам, уже заповнив свої декларації.

Давид Арахамія також торкнувся обмежень виїзду народних депутатів за кордон у час воєнного стану, зазначивши, що у цьому питанні необхідно бути обережним, щоб це не вплинуло на механізми парламентської дипломатії. Адже є десятки позитивних прикладів, коли наші депутати проводили успішні зустрічі з колегами й досягали серйозних результатів. Відповідно, це позначалося й на допомозі Україні в цей непростий для нас час.

«Скандали з відпочинком окремих парламентаріїв за кордоном підтверджують, що, на жаль, є люди, які не зрозуміли, що в Україні війна. Такі негідні вчинки народних депутатів ставлять під загрозу можливість виїзду. Водночас є сотні депутатів, які зробили дуже багато для нашої держави, використовуючи інструменти парламентської дипломатії. Вони їздили в різні країни, проводили там зустрічі й різними методами добивалися постачання зброї, грошової допомоги, посилення позицій України під час голосування в ООН, ПАРЄ тощо», - наголосив політик.

На його думку, зараз не можна через дії кількох людей ставити під загрозу всю цю роботу.

«Останній показовий приклад - народний депутат Мар’ян Заблоцький привіз сотні зразків стрілецької зброї, які нам передав штат Маямі. Там провели місячник добровільної здачі зброї для України. Нардеп зустрічався з мером Маямі тощо. Це ж реально гарна ініціатива. Зараз цю зброю передають нашим правоохоронцям. Ось така діяльність напряму з парламентом не пов’язана, проте вчинок гідний», - зазначив парламентарій.

Він нагадав, що сам готується до поїздки в округи сенаторів США, які підтримують Україну.

«Якщо вони допомагають нам, то ми маємо допомагати їм. У Сполучених Штатах скоро вибори, і я буду дякувати на округах сенаторів за їхню підтримку України. Для цих сенаторів такий крок є важливим», - сказав народний депутат.

Він додав, що наразі у Верховній Раді діє правило жорсткого погодження відряджень за кордон.

«Людина пише куди й чому вона їде, треба мати запрошення, вказувати, хто запрошує, чи це парламентський захід. Якщо це член моєї фракції, то я підписую, потім погоджує керівництво Верховної Ради, пізніше ми відслідковуємо звіт, перевіряємо соцмережі. Водночас у питанні виїзду за кордон має ще спрацьовувати політична відповідальність. І в депутатів, які повелися негідно, будуть просто нульові шанси потрапити в парламент під час наступних виборів», - підсумував Давид Арахамія.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

09 травня 2024 21:15
09 травня 2024 21:06
09 травня 2024 20:57
09 травня 2024 11:52
08 травня 2024 17:15
06 травня 2024 12:28
03 травня 2024 14:18
02 травня 2024 20:21
01 травня 2024 12:26
29 квітня 2024 15:27