Верховна Рада ухвалила постанову №9491, у якій закликала парламенти ЄС підтримати звернення до Президента Грузії Саломе Зурабішвілі здійснити гуманітарний акт і помилувати громадянина України Міхеіла Саакашвілі.

Про це заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Я був одним зі співавторів цієї постанови, ідея якої з’явилася після того, як були опубліковані кадри із в’язниці, де утримується Міхеіл Саакашвілі. Я вважаю, що у 21 столітті це неприйнятно. Якщо не знати, хто на відео й фото, то може здатися, що це кадри з Бухенвальду чи Освенциму. Тому складається враження, що грузинська влада намагається фактично вбити у в’язниці третього президента Грузії», - зазначив парламентарій.

За його словами, питання здоров’я Міхеіла Саакашвілі стурбована не лише Україна, а й інші цивілізовані держави.

«Ми знаємо, що багато європейських країн теж занепокоєні цією ситуацією. Відповідно, головна мета постанови - закликати парламенти інших європейських країн ухвалити подібні документи й закликати Президента Грузії Саломе Зурабішвілі вчинити акт милосердя, зробити гуманний крок і помилувати Міхеіла Саакашвілі», - пояснив політик.

Він додав, що зараз надзвичайно важливо дозволити Саакашвілі лікування за кордоном, щоб він залишився живий.

«Ми наголошуємо, що Міхеіл Саакашвілі - це громадянин України. Наш Президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що ми будемо боротися за кожного громадянина нашої держави, де б це не було», - підсумував народний депутат.

Давид Арахамія також зазначив, що у питанні гарантій безпеки від держав G7 важливим завданням є змістовне наповнення самих двосторонніх договорів.

Одним із надзвичайно важливих досягнень під час саміту НАТО у Вільнюсі стало оголошення державами «Великої сімки» декларації щодо гарантій безпеки для України, які зараз розроблятимуться на двосторонній основі.

«Над цим працював Офіс Президента і велика робоча група більш як рік. На двосторонній основі держави-партнери на перехідний період перед членством України в Північноатлантичному альянсі нададуть нам гарантії безпеки, що дозволить захищати країну більш ефективно, а також отримувати мілітарну та фінансову допомогу», - зазначив політик.

За його словами, після розробки двосторонніх договорів про гарантії безпеки, необхідна буде ратифікація цих документів на рівні парламентів.

«Для нас це звична процедура, і майже на кожній сесії Верховної Ради ми маємо якусь ратифікацію. Тут надзвичайно важливим завданням є змістовне наповнення самих договорів, і нам необхідно виборювати максимально конкретний зобов’язуючий характер тексту угод», - наголосив народний депутат.

Він запевнив, що для такої роботи Україна має і спеціалістів, і намагання й волю, щоб швидко рухатися в цьому напрямку.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

09 травня 2024 21:15
09 травня 2024 21:06
09 травня 2024 20:57
09 травня 2024 11:52
08 травня 2024 17:15
06 травня 2024 12:28
03 травня 2024 14:18
02 травня 2024 20:21
01 травня 2024 12:26
29 квітня 2024 15:27