Президент України Володимир Зеленський не займається політичним туризмом і їде з візитом за кордон тільки тоді, коли є конкретні результати й підтвердження наших очікувань від партнерів. Глава держави зараз є лідером світової боротьби за демократію, тому його приїзду чекають і задля цього готові йти на поступки, які раніше вважалися неможливими. Наразі одним з головних питань у переговорах із партнерами є створення авіаційної коаліції.

Про це заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Ще порівняно недавно конгресмени США вважали, що розмови про передачу Україні F-16 - це питання зі сфери фантастики, однак зараз вони поступово стають реальністю. У цій ситуації Велика Британія надає нам не так багато допомоги, але виступає своєрідним тараном психологічного бар’єра. Коли британці починають надавати певний тип озброєння, то й інші наші партнери долучаються до цього. Ситуація щодо F-16 дещо складніша, бо ці літаки - американський продукт», - зазначив парламентарій.

За його словами, домовленість Великої Британії та Нідерландів очолити «коаліцію винищувачів» не випадкова.

«Нідерланди зараз ухвалили рішення зробити апгрейд своїх літаків з F-16 на F-35, тож у них звільняється багато F-16, саме їх ми можемо купити чи отримати, але для цього потрібен спеціальний дозвіл США. І це рішення може бути погоджене дуже швидко, якщо всі наші партнери з Європи скажуть, що вони до цього готові, а візити Президента Зеленського в цьому питанні відіграють вирішальну роль», - сказав політик.

Він також додав, що підтримка України у США зараз стабільно висока, зокрема й у питанні фінансування.

«У бюджеті США підтримка України не викликає дискусій. На щастя, ми користуємося стабільною двопартійною підтримкою - і республіканці, і демократи кажуть, що нам треба допомагати. Вони самі не можуть зазнати поразки, адже зараз триває не просто війна України, а всього демократичного світу. Поразка України означатиме поразку демократії перед диктатурою», - наголосив народний депутат.

На його думку, Китай також демонструє свою зацікавленість у питанні закінчення війни в Україні, він хоче бути учасником цього процесу.

«Наше дипломатичне завдання - щоб КНР рухалася за мирним планом Володимира Зеленського, і будь-яка допомога в цьому руслі буде для нас корисною. Зрештою, навіть якщо Китай залишиться умовно нейтральним, то це вже стане перемогою для нашої держави, бо Росія буде деградувати в плані технологій та озброєнь, а Україна, навпаки, нарощуватиме свій потенціал», - додав він.

Давид Арахамія також зазначив, що знищення «Кинджалів» нашою ППО сильно б’є по позиції Росії на ринку торгівлі зброєю.

«Наші партнери довгий час відмовлялися передавати Україні Patriot, однак зараз вони раді, що на озброєнні ЗСУ стоїть ця система, адже наші військові спростували міф про те, що російські ракети «Кинджал» неможливо збити. Наші оборонці чітко показали, що «Кинджали» можна знищити. І це сильно б’є по позиції РФ на ринку торгівлі зброєю, де вона завжди входила у топ-3. Там велика конкуренція, і зараз росіяни програють у цій боротьбі, бо всі у світі бачать, що багато російської зброї взагалі не працює. А те, що працює, не відповідає характеристикам із буклета», - сказав політик.

Водночас, за його словами, війна в Україні показала, що багато зразків зброї наших західних партнерів працюють навіть краще, ніж заявлялося на початку.

«Ми маємо випадки, коли щось неочікувано гарно працює як, наприклад, комплекси HIMARS. Їх виробники вже отримали замовлення на 10 років наперед. І я сподіваюся, що наступного разу ракету «Кинджал» зіб’є не тільки Patriot, а й IRIS-T або якась інша система ППО», - сказав парламентарій.

Він додав, що наші перемоги є важливим інструментом впливу на країну-агресора, адже ситуація для росіян з кожним днем погіршується. Вони зазнають невдач у Бахмуті, влада РФ не може пояснити електорату напередодні виборів сотні тисяч смертей, не може сказати, заради чого загинули люди й не може продемонструвати успіхи.

«Тому зараз їм доводиться вигадувати «перемоги». Вони шукають цілі для картинки, адже це ніяк не змінить ситуацію на полі бою, а от для пропаганди спрацює. Ось чому вони вигадали історію, що знищили Patriot», - підсумував народний депутат.

Говорячи про корупційний скандал із колишнім головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим, Давид Арахамія відзначив, що він «не б’є по іміджу України, адже в будь-якій державі аналогічна ситуація переросла б у гучну політичну справу, а суддю такого рівня було б складно затримати. У нашій країні робота антикорупційних органів вибудувана так, що вони спрацювали дуже ефективно. Водночас сам скандал вказує, що судова система потребує перезавантаження».

«Завдяки допомозі наших партнерів ми побудували ефективну незалежну антикорупційну вертикаль, де є слідство у вигляді НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура й Вищий антикорупційний суд. Коли є така трійка, що не залежить від політики, а всі її члени обрані за професійним, а не політичним принципом, то це дає можливість затримувати навіть таких високопосадовців», - зазначив парламентарій.

Він також нагадав, що Всеволода Князєва обрала головою Верховного суду комісія саме за участі міжнародних партнерів.

«З цієї ситуації треба всім нам зробити висновки. На мою думку, це чіткий сигнал, що потрібно всіх перезавантажувати. У цьому сенсі прикладом є процедура виборів директора НАБУ, до якої претензій ні в кого нема. Можливо, варто скористатися цими напрацюваннями й знову перевірити суддів на доброчесність. У нинішньому гучному скандалі не можна вдавати, що ніби нічого не сталося і хай слідство працює. Верховний Суд - це остання надія громадянина, і якщо там процвітає хабарництво, то на що тоді сподіватися українцеві?», - сказав політик.

Д.Арахамія переконаний, що зараз треба спільно напрацьовувати рішення, як продовжити очищення судової системи.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

17 квітня 2024 12:16
16 квітня 2024 11:22
15 квітня 2024 11:00
11 квітня 2024 08:25
09 квітня 2024 12:47
08 квітня 2024 12:05
02 квітня 2024 17:45
02 квітня 2024 11:01
01 квітня 2024 18:42
20 березня 2024 18:56