Народні депутати зараз працюють над кількома важливими ініціативами для створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні. Передовсім це стосується доповнень до законопроєкту про інвестнянь і так званого закону «маски-шоу стоп».

Про це розповів народний депутат, голова депутатської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія.

«Ми активно працюємо над законопроєктом №8138, який передбачає зміни до закону про так званих «інвестиційних нянь». Коли цей документ набув чинності, то з’ясувалося, що дуже багато інвестиційних проєктів не підпадає під його критерії. Тепер ми їх розширюємо, щоб охопити якомога більше напрямків і галузей, зокрема й тих, які мають стратегічну важливість для держави. Крім того, знижується інвестиційний поріг для участі у програмі. Це продиктовано бажанням підтримати вітчизняних інвесторів, адже наші бізнесмени скаржаться, що зі зміною курсу валют вони потрапляють у неконкурентні умови з іноземними компаніями», - зазначив парламентарій.

За його словами, у Верховній Раді триває робота і над іншими законопроєктами, що передбачають спрощення переведення сільськогосподарської землі під бізнесові потреби у розряд промислового використання.

«У нас часто буває так, що інвестор хоче збудувати якийсь завод, але готових майданчиків зараз дуже мало. Відповідно, інвестору виставляють величезні суми. Спрощення процесу переведення землі в іншу категорію на період воєнного стану дасть можливість збільшити пропозиції, зменшити бюрократію, а інвесторам спростити ведення бізнесу», - сказав політик.

Він також звернув увагу й на те, що останнім часом почастішали скарги бізнесу на свавілля з боку силовиків.

«Під час війни ми дали можливість усім силовим структурам проводити невідкладні слідчі дії, коли вони можуть зайти на будь-який об’єкт з обшуками, а потім протягом трьох діб мають легалізувати це в суді. Коли ми голосували за цю норму, то керувалися ідеєю боротьби з колаборантами й російськими агентами. На жаль, зараз є багато зловживань у цьому, і в роботі на ворога чомусь часто звинувачують бізнесменів. Тому найближчим часом ми плануємо проголосувати так званий закон «маски-шоу стоп», - повідомив народний депутат.

Він додав, що як альтернативний захід розглядається створення додаткових запобіжників, які не дозволять силовикам діяти свавільно.

На думку Давида Арахамії, у питанні захисту прав бізнесу та інвесторів у нашій державі необхідна сильна судова гілка влади.

«Мені здається, якщо судова гілка влади в нашій державі буде працювати належним чином, і бізнесмени розумітимуть, що зможуть захиститися й навіть покарати винних у свавіллі, то вони будуть вкладати гроші, незважаючи на те, яка економіка», - підсумував політик.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

22 квітня 2024 16:00
22 квітня 2024 13:07
22 квітня 2024 12:10
17 квітня 2024 12:16
16 квітня 2024 11:22
15 квітня 2024 11:00
11 квітня 2024 08:25
09 квітня 2024 12:47
08 квітня 2024 12:05
02 квітня 2024 17:45