Комітет із питань молоді і спорту 30 січня одноголосно підтримав проєкт Постанови, Звернення Верховної Ради України до Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів країн світу та міжнародних спортивних федерацій щодо заборони повернення російських і білоруських спортсменів до участі в міжнародних спортивних змаганнях, зокрема в Олімпійських іграх.

Про це повідомила народна депутатка, член парламентського Комітету з питань молоді і спорту Ірина Борзова.

«Повернення російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань у час, коли триває війна російської федерації, спрямована на знищення українського народу та української державності, буде фактично неприхованою підтримкою цієї війни. Адже будь-який «нейтральний» прапор російських спортсменів заплямований кров’ю», - наголосила парламентарій.

Саме тому Верховна Рада закликає продовжити повну заборону на участь російських і білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях до завершення збройної агресії проти України, до виведення військ з усієї території України й до вирішення питання компенсації рф заподіяних нашій державі збитків.

«З 24 лютого 2022 року з початком російського повномасштабного вторгнення гасло «Спорт поза політикою» втратило право на існування. Російські спортсмени, зокрема олімпійські чемпіони та призери Олімпійських ігор продовжують підтримувати війну проти України, насилля, вбивства й геноцид українського народу. Російська агресія проти України є безпрецедентно жорстокою стосовно мирного населення, насамперед жінок і дітей. Варварські обстріли житлових масивів є свідомим вбивством мирних громадян та призводять до численних жертв», - сказала народна депутатка.

Вона нагадала, що від початку повномасштабного вторгнення понад дві сотні українських спортсменів загинули. Російські удари забрали життя тих українців та українок, які могли збагатити своїм талантом світовий спорт.

«Російська агресія призвела до масового руйнування спортивної інфраструктури в Україні. Під час війни постраждало більш як 320 спортивних об'єктів, 87 із яких зруйновано повністю або знищено частково. Зокрема, російськими ударами зруйновано такі знакові спортивні об’єкти як: басейн «Нептун» у Маріуполі, стадіон «Металіст» у Харкові, льодовий палац спорту у Сєвєродонецьку, спорткомплекс «Авангард» у Києві, навчально-спортивний центр у Чернігові, центральний міський стадіон «Чемпіон» в Ірпені та іншу спортивну інфраструктуру на тимчасово окупованих територіях. Російська армія цілеспрямовано нищить школи, дитячі садочки, лікарні, пологові будинки, несучи смерть та розруху», - зазначила Ірина Борзова.

Вона додала, що цивілізований світ не повинен допустити повернення російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх, адже Олімпійські принципи - це сприяння створенню мирного суспільства, що піклується про збереження людської гідності.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

22 квітня 2024 16:00
22 квітня 2024 13:07
22 квітня 2024 12:10
17 квітня 2024 12:16
16 квітня 2024 11:22
15 квітня 2024 11:00
11 квітня 2024 08:25
09 квітня 2024 12:47
08 квітня 2024 12:05
02 квітня 2024 17:45