Народні депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт про освіту для дорослих. Цей документ створює умови для того, щоб людина могла навчатися упродовж усього життя. Це євроінтеграційний законопроєкт, і з його ухваленням наше законодавство буде наближене до стандартів Євросоюзу.

Про це розповів народний депутат України від фракції «Слуга Народу» Роман Грищук.

«Принцип «навчання упродовж життя» диктує сам час, адже Україна після нашої перемоги має бути конкурентоспроможною. Тому питання постійної освіти та самовдосконалення є надважливим. Під час війни багато українців почали здобувати нові для себе знання. Волонтери почали розбиратися у тепловізорах, у різновидах коптерів, велика кількість українців проходять курси домедичної допомоги. Люди самі розуміють, що їм потрібні ці навички», - зазначив парламентарій.

За його словами, ухвалення цього закону, з одного боку, впорядковує питання освіти для дорослих, а з іншого – дозволяє державі підтримувати цю систему освіти й виділяти кошти з держбюджету на навчання дорослих.

«Це може бути як професійне навчання, так і особистісний розвиток. Ми розширюємо можливості та створюємо умови, щоб доросла людина за пільговими кредитами здобувала повторну вищу освіту чи професійно-технічну, що також надважливо. Оскільки зміна місця роботи сьогодні актуальна для багатьох», - сказав політик.

Він додав, що законопроєкт передбачає можливість створення Центрів освіти дорослих та їх фінансування.

«Наразі немає законодавчих можливостей, щоб громада чи держбюджет фінансував освіту для людей, які мають роботу і які вже за державний кошт здобули вищу освіту. Ми маємо підтримати бажання всіх навчатися, адже це ніколи не пізно», - наголосив народний депутат.

Роман Грищук також нагадав, що через два роки пандемії коронавірусу й майже рік війни в Україні є величезні освітні втрати у школах та університетах.

«І ці втрати можна буде компенсувати, надолужувати упродовж життя саме завдяки дії закону. Звичайно ж, до другого читання в ньому можливі зміни, покращення. Крім того, у парламенті готується й закон про професійно-технічну освіту, де буде закладена можливість здобувати повторну вищу освіту за кошти держбюджету», - підсумував політик.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

17 квітня 2024 12:16
16 квітня 2024 11:22
15 квітня 2024 11:00
11 квітня 2024 08:25
09 квітня 2024 12:47
08 квітня 2024 12:05
02 квітня 2024 17:45
02 квітня 2024 11:01
01 квітня 2024 18:42
20 березня 2024 18:56