Гроші Фонду ліквідації наслідків збройної агресії накопичуватимуться на окремому бюджетному рахунку й використовуватимуться максимально прозоро, – голова депутатської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія

В Україні зараз дуже багато напрямків роботи з російськими активами. Є вже конфісковані об’єкти, багато чого буде націоналізовано найближчим часом. Є об’єкти, які арештували й зараз держава шукає тих, хто ними буде ефективно управляти. Є навіть таке майно, від якого російські громадяни добровільно відмовилися на користь України. Усі кошти і від реалізації цих активів, і від їхньої оренди будуть поповнювати Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, законопроєкт про створення якого Верховна Рада проголосувала в першому читанні.

Як заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія, зараз усі націоналізовані російські об’єкти керуються різними державними органами.

«Для того, щоб усе це не втратилося, щоби здійснювався нормальний громадський контроль за цими об’єктами та грошима від них, створена окрема бюджетна програма – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Усі гроші будуть накопичуватися на окремому бюджетному рахунку, щоб і громадськість, і наші партнери, і журналісти бачили, скільки грошей надійшло й куди вони витрачаються. На щомісячній основі будуть публікуватися звіти», – сказав політик.

Він додав, що у проєкті бюджету на наступний рік на Фонд передбачено не менше 19 млрд грн.

«Сума наразі не змінилася, але це динамічна річ. Наприклад, РНБО внесла у список понад 3 тис. росіян, які під санкціями. Кошти за їхні активи в Україні або за ті, до яких вдасться дотягнутися нашим юристам і забрати не в Україні, також будуть надходити на цей рахунок. Тому насправді грошей може бути й більше», - наголосив парламентарій.

Нагадаємо, що кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії пропонується спрямовувати на будівництво громадських будівель, захисних споруд цивільного захисту, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів критичної інфраструктури й житла внутрішньо переміщеним особам та людям, які втратили його внаслідок військових дій.

Крім цього, гроші Фонду будуть витрачені на розроблення проєктної документації для об’єктів, які були зруйновані внаслідок російської агресії, закупівлю шкільних автобусів, спеціального транспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств з благоустрою територій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

26 квітня 2024 13:46
26 квітня 2024 09:44
26 квітня 2024 08:51
26 квітня 2024 08:47
25 квітня 2024 09:44
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 09:51
22 квітня 2024 16:00
22 квітня 2024 13:07