Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман провів зустріч із Головою Стортингу Королівства Норвегія Олеміком Томессеном, під час якої сторони обговорили перспективи підтримки Норвегією внутрішньої реформи українського Парламенту.

В. Гройсман поінформував, що в рамках втілення Плану дій, презентованого за результатами роботи Місії Європейського Парламенту з оцінки реформ, очолюваної Петом Коксом, перед Верховною Радою стоїть завдання практичної реалізації підготовлених пропозицій з реформування українського Парламенту, зауважив Голова Парламенту.

Під час зустрічі Голова Парламенту зазначив, що після презентації Плану дій Верховна Рада та Європейський Парламент переходять до другого етапу – його впровадження, у зв'язку з чим він звернувся з проханнями надати мандат для Місії П. Кокса на новий термін для технічного утілення цього Плану. В. Гройсман зазначив, що наразі очікується рішення щодо продовження спільної роботи Верховної Ради та Європейського Парламенту.

Голова Парламенту висловив вдячність європейським партнерам за розуміння необхідності підтримки імплементації цього Плану. "Будь-який добрий план треба втілити у життя. Це непроста справа. Я буду концентруватися на його повній імплементації", – зауважив він.

Очільник Верховної Ради поінформував, що Звіт Місії П. Кокса містить 52 конкретних рекомендацій, що направлені на підвищення ефективності роботи Верховної Ради. Серед найважливіших з них – пропозиції щодо посилення парламентського контролю, забезпечення взаємодії Парламенту з Урядом, урегулювання взаємодії Коаліції та опозиції, вирішення питань депутатської етики та відповідальності, законодавчого "спаму", оптимізації кількості комітетів Парламенту та ін.

"Треба, щоби парламентський контроль був дуже ефективним інструментом, який би давав можливість підвищити якість урядування і відповідальності", – зазначив В. Гройсман.

Очільник Парламенту зауважив, що вбачає в цій реформі початок відродження інституційної спроможності у країні. "Реформа Верховної Ради має не лише вплинути на якість управління і роботи Парламенту, а й підштовхне інші інституції до змін. Старими інструментами вирішувати нові завдання нереально", – підкреслив В. Гройсман.

В. Гройсман наголосив, що внутрішня реформа Верховної Ради виявилася об'єднавчою для усіх політичних сил та висловив оптимізм щодо перспектив її здійснення. "Ідея внутрішньої реформи Верховної Ради об'єднує усіх, та багато хто хоче долучитися до її реалізації", – зазначив він.

Своєю чергою О. Томессен запевнив у готовності Норвегії продовжувати партнерство з Україною та підтримувати здійснення реформ, а також щодо обміну досвідом функціонування Парламенту Норвегії у рамках здійснення внутрішньої реформи. Верховної Ради.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55