Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман провів зустріч із Президентом Комітету Регіонів Європейського Союзу Маркку Марккула, під час якої сторони обговорили важливість реформи з децентралізації в Україні та домовилися про всебічну підтримку Європейським Союзом її реалізації.

Голова Парламенту поінформував, що реформа з децентралізації вже показала свої перші результати: зокрема, напрацьована в 2015-2016 роках фінансова децентралізація забезпечила зростання надходжень до місцевих бюджетів до 40%, забезпечено умови для створення спроможних об'єднаних територіальних громад, почата передача повноважень спроможним громадам.

В. Гройсман запевнив, що Верховна Рада усіляко підтримує здійснення цієї реформи. Разом з тим Україні потрібні підтримка у її провадженні. У зв'язку з цим він закликав М. Марккулу до сприяння та підтримки у здійсненні децентралізації в Україні.

За словами Голови Парламенту, спільні зусилля можуть бути спрямовані на низку напрямків, зокрема надання технічної підтримки громадам. Окрім того, важливо займатись формуванням стратегії розвитку громад та визначенням першочергових завдань, на яких мають бути сконцентровані органи місцевого самоврядування, зазначив В. Гройсман.

"Нам потрібно працювати над розвитком спроможності місцевого самоврядування та напрацюванні рішень, які можуть покращити систему врядування. Маємо сконцентруватися на конкретних рішеннях щодо конкретних проблем територій, а також сприянню отриманню досвіду громадами щодо управління проектами", – зауважив він.

Очільник Парламенту поінформував, що для вирішення даних питань при Голові Верховної Ради України працює Координаційна рада з питань місцевого самоврядування, до складу якої входить профільний прем'єр-міністр. Також, на його думку, доцільно створити програму розробки відповідних законодавчих актів та сприяти ухваленню рішень Урядом і міністерствами.

Своєю чергою Президент Комітету Регіонів Європейського Союзу М. Марккула наголосив на важливості проведення децентралізації в Україні та запевнив у готовності сприяти її проведенню. Він також зазначив, що Комітет готовий виділити кошти на підтримку цієї реформи в Україні. "Готовий спільно з вами об'єднувати зусилля для досягнення конкретних результатів. Але маємо визначити конкретні напрямки, куди маємо інвестувати свої зусилля", - зазначив М. Марккула.

Коментуючи результати зустрічі з Президентом Комітету Регіонів Європейського Союзу, В. Гройсман зазначив, що було домовлено розглянути можливість створення за підтримки Комітету регіонів ЄС декількох сотень нових об'єднаних територіальних громад. Також планується допомога постійним громадам створити свої власні стратегії для ефективного розподілу додаткових ресурсів, отриманих в рамках фінансової децентралізації. Окрім того, в Україні буде створений інформаційний тур кращих мерів Європи та представників лідерів регіональної влади ЄС для обміну досвідом з представниками місцевого самоврядування, розповів Володимир Гройсман.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55