Основні промовці з боку ЄС, включаючи представників національних парламентів держав-членів ЄС, членів Європейського Парламенту та офіційних посадових осіб Європейської Комісії, обмінюються найкращим досвідом щодо практичних і законотворчих механізмів/процесів гармонізації.

"Запропонована дискусія надасть можливість Україні побачити кращі досвіди країн, які пройшли шлях гармонізації національного законодавства з законодавством ЄС", - зазначив на початку промови Остап Семерак, перший заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції.

На думку промовця, після підписання Угоди про Асоціації України з Європейським Союзом чинне законодавство не відповідає вимогам сьогодення. "На сьогодні в українському парламенті зареєстровано біля 4000 законопроектів, які потребують висновків щодо відповідності європейському законодавству", - наголосив він.

За словами Яна Томбіньскі, голови Представництва ЄС в Україні ,  роль українського парламенту полягає не лише у створенні законодавства, а й в наближенні його до законодавства ЄС й зміцненні спроможності Верховної Ради України як на політичному, так і на адміністративному рівні  для запровадження необхідних реформ і заснування механізмів моніторингу та оцінки досягнутого процесу.

На думку Ірини Геращенко., голови Комітету з питань європейської інтеграції, більшість українського суспільства була переконана, що євроінтеграція – це високі стандарти. Натомість це не лише стандарти. "В парламенті є вал законопроектів, про який ми говорили під час різних дискусій. Проблема в тому, що ми не встигаємо якісно їх розглянути. Комітет з питань євроінтеграції не може знайти підтримки для створення середовища для експертизи законодавства щодо гармонізації з європейським законодавством. Для нас дуже важливо отримати ґрунтовний документ від пана Кокса щодо Регламенту Верховної Ради України, а також звернутися по допомогу до колег з Європарламенту для необхідного рівня гармонізації нашого законодавства", - зазначила промовець.

 

Голова комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Домбровський розпочав свою промову  з ролі реформування енергетичної галузі. Яка є однією з найважливіших для країни.

"Нам слід змінити десятки законодавчих актів. Натомість процедура розгляду проектів урядом надзвичайно бюрократична, рішення ухвалюються дуже довго, до парламенту документи надходять запізно. Будь-яка реформа потребує жертв. Наразі Україна має жертви у вигляді зниження рівня життя людей, збільшення курсу валют. Ми потребуємо підтримки європейських колег, ця підтримка має бути більш гнучко.", - підсумував промовець






Трансляція дискусії доступна на сайті Європарламенту.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55