«Електронне декларування допоможе налагодити діалог між парламентом і громадянським суспільством», - заявила Світлана Заліщук, народний депутат Верховної Ради України, Голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, співголова панельної дискусії на тему  «Відкритість, прозорість та підзвітність: представницька роль Парламенту», що відбулася у рамках «Українського тижня» у Європейському Парламенті 1 березня. «Люди на Майдані стояли за оновлення українського суспільства, за відкритість і підзвітність влади», - сказала вона.

Представники Європейського Парламенту наголошували на тому, що окрім ухвалення законодавчих актів та бюджету, а також нагляду за виконавчою гілкою влади, парламентарії повинні постійно та відкрито взаємодіяти з громадянським суспільством і бути йому підзвітним. Це зумовлено тим, що парламент є представницьким органом, який має виконувати свої функції відкрито та прозоро.

У своїх виступах парламентарії наголошували на необхідності налагодження діалогу між українським депутатським корпусом та суспільством як безпосередньо особисто, так і за сприяння ЗМІ. Це дасть громадянам можливість бути почутими та впливати на прийняття відповідних рішень. Важливу роль у цьому процесі мають відігравати громадські організації.

У рамках дискусії обговорювалися кращі практики застосування інноваційних технологій як способів покращення представницької та комунікативної ролі парламентаріїв. Новітні технології дозволять застосовувати сучасні стратегічні підходи до залучення громадян до законотворення. Серед іншого, наголошувалося на необхідності впровадження Е-парламенту та інформатизації законодавчого процесу як засобу для полегшення взаємодії з громадянами. Учасники дискусії дали позитивну оцінку нововведенням, які в цьому контексті впроваджує Верховна Рада України.

Також були обговорені кращі практики підвищення ролі місцевих та регіональних органів управління країн, баланс розподілу повноважень на вищому та місцевих рівнях. Зокрема, Президент Комітету Регіонів ЄС Маркку Марккула підкреслив, що «потужність країни визначається розвитком і силою регіонів, розподілом повноважень між ними».

Народний депутат Борис Тарасюк, коментуючи питання щодо відкритості процедур Верховної Ради України, зазначив, що заробітна плата парламентарія становить приблизно 160 євро на місяць, що недостатньо для утримання родини, і є передумовою корупційних дій.

Ян Томбінські, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, наголосив на необхідності термінового ухвалення важливих для України законів, зокрема, щодо електронного декларування. «Залучення і отримання інформації, підзвітність парламенту та інформування суспільства про роботу парламенту, - одні з основних його представницьких функцій, сказав Голова Представництва ЄС в Україні. - Законодавство, яке має бути ухвалене, повинно бути спрямоване на роз’яснювальну роботу».

Віктор Галасюк, заступник лідера Радикальної партії, у своєму виступі зазначив, що дуже важливо інформувати суспільство про дії влади, щоб мати потужний уряд в Україні. «Парламент має бути не лише сильніший, а й більш відкритий, прозорий і підзвітний. Ми підтримуємо висновки пана Кокса і вважаємо їх своєчасними, - сказав він. - Вони можуть по-справжньому об’єднати український парламент і допоможуть розв’язати кризу українського парламенту».

***

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55