У рамках «Українського тижня» 1 березня відбулась дискусія високого рівня щодо відносин між законодавчою і виконавчою владою.

Оксана Сироїд, Заступник Голови Верховної Ради України, наголосила, що «Україна шукає свій шлях, свою стежку, за умови того, що багато людей з усього світу хочуть їй допомогти».

О. Сироїд запропонувала дивитися на політичну кризу з точки зору реформування організації роботи парламенту. «Особливістю нашої проблеми є відсутність нагляду за виконавчою владою, - підкреслила вона. - Уряд витрачає державні гроші, а парламент має виконувати функцію нагляду». За словами Заступника Голови парламенту, «в Україні були вже 20 урядів, і всі вони не були успішними». На її переконання, щоб зробити уряд успішним і винайти шляхи розв'язання цієї проблеми, потрібно збалансувати важелі гілок влади. Парламентарії «не повинні стояти осторонь і беззаперечно довіряти посадовцям та думати, що вони зроблять краще». «Наша задача - знайти команду, яка б відповідала та звітувала за роботу уряду, - наголосила вона. - Депутати повинні взяти на себе відповідальність контролювати роботу уряду». Парламент, за її словами, «свого роду уникає своєї унікальності, свого спеціального інструменту». «На жаль, це реальність, в якій ми живемо, ми повинні співпрацювати, вивчати роботу уряду. Це зробить його роботу більш ефективною, змусить його звітувати. Ми повинні розуміти, що уряд є похідною парламенту», - сказала О.Сироід.

Заступник Голови парламенту констатувала, що зараз в Україні політичні партії представляють інтереси великих фінансових груп. У цьому контексті, зазначила вона, потрібно ухвалити новий закон про вибори. «Ми маємо вибудувати таку політичну систему, яка б дозволила створити якісні політичні партії та відійшла б від старої системи, - сказала вона. - Потрібно і надалі покращувати законодавство для здійснення якісних кроків до підзвітності парламенту і уряду, але у першу чергу розв'язати політичну кризу, у якій опинилася Україна».

Також під час дискусії було обговорено права меншин як запоруки демократії; окрім того, європейські політики поділилися своїм досвідом розподілу повноважень між гілками влади та організації роботи законодавчого органу.

Зокрема, Спікер Ірландського парламенту Шон Барретт підкреслив, що ролі уряду і парламенту дуже пов'язані між собою, але важливо, щоб вони були розділені. «Уряд повинен пропонувати і працювати з парламентаріями, щоб пропозиції (уряду) були ухвалені. Право парламенту ставити запитання і отримувати відповіді. Неправильно позбуватися запитань і таким чином тримати під контролем виконавчу владу», - сказав Спікер. Він також поділився досвідом щодо організації роботи комітетів Ірландії. За його словами, головною особливістю є те, що законопроекти дуже ретельно готуються на етапі розгляду у комітетах до того, як вони стають публічними. Також він наголосив на важливій ролі Парламентського телеканалу, який веде мовлення 7 днів на тиждень, повторює засідання комітетів, парламенту - люди бачать і чують, що відбувається у законодавчому органі. «Парламентський канал - важливий інструмент для донесення інформації з парламенту щодо якості розгляду законопроектів», - сказав європейський політик.

Своєю чергою, Олемік Томіссен, Президент Стортингу Норвегії, зазначив, що «українці шукають і знайдуть шляхи виходу із складної ситуації». За його словами, на культуру демократії потрібно багато часу, зв'язок між виконавчою і законодавчою владою рано чи пізно стане необхідною частиною політичної культури. Він запевнив у підтримці українських колег та запропонував необхідну допомогу.

Олег Березюк, голова фракції «Об'єднання «Самопоміч», своєю чергою зазначив, що «урядова чи парламентська криза не є кризою руйнації, це криза розвитку». «Є держава, але є незрілі інструменти її керування», - сказав він. Основна проблема зараз, на його думку, не у тому, як зайти у кризу, а як вийти з неї. О.Березюк зазначив, що «Самопоміч» вийшла з коаліції «не для того, аби зруйнувати державу, а для того, щоб реформувати політичну систему, основа якої є контроль, балансування і стримування».

Він висловився за заміну Уряду, Генерального прокурора та членів ЦВК через недовіру до них суспільства, а також за ухвалення нового закону про вибори, сучасного європейського типу. «Це прості розумні кроки, які унеможливлять проведення дострокових виборів», - сказав Олег Березюк.

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55