З вступним словом до учасників дискусії звернулися співголовуючі - Генеральний секретар Європейського парламенту Клаус Велле та В.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський.

Володимир Слишинський зазначив, що зараз необхідно побудувати інституційну спроможність Верховної Ради. "У нас склалася така ситуація, що, хоча, у нас парламентсько-президентська республіка, але наш парламент не відіграє тої ролі, яку він відіграє в інших країнах. І тут нам дуже важливий ваш досвід.

Одне із наших основних завдань, яке ми зараз бачимо, ми дуже задоволені тим звітом пана Кокса, він важливим тим, що у ньому відображено дуже багато думок наших політиків, Апарату. Водночас він, побудований таким чином, що, з одного боку, його сприймають як свій наші парламентарії, з іншого боку, у ньому є погляд наших європейських колег-парламентаріїв. Це в першу чергу потрібно нам. І тому ми будемо докладати всіх зусиль для того, щоб втілити його в життя".

В.Слишинський також повідомив, що зараз відбувається робота щодо посилення ролі Апарату Верховної Ради, над його реформуванням. Останнім часом також запроваджено дуже багато нових інформаційних технологій .  

Експертну точку зору на процес реформування Апарату Верховної Ради України представить провідний експерт групи реформи публічної адміністрації Реанімаційного пакету реформ Ігор Коліушко.

Заступник Керівника Апарату - керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк відзначив системність запропонованих рекомендацій, що свідчить про глибоке проникнення Місії Європарламенту у проблеми, які є в українському парламенті, в організації його роботи.

Про роботу Апарату Верховної Ради щодо комунікаційного напряму, інформування громадян про діяльність вищого законодавчого органу розповів Заступник Керівника Апарату Микола Шевчук. Він наголосив на важливості відновлення довіри громадян до Парламенту, розповів про те, що вже робиться в Апараті Верховної Ради, спираючись на досвід Європарламенту, зокрема, запроваджено інформування громадян через соціальні мережі в Інтернеті.

Заступник Керівника Апарату - керівник Головного організаційного управління Володимир Бондаренко поінформував про кадрову роботу Апарату, про всі етапи проходження проектів законодавчих актів, починаючи від їх реєстрації і закінчуючи розглядом у сесійній залі, формування порядків денних пленарних засідань.

Під час дискусії, зокрема, зазначалося, що секретаріат парламенту відіграє важливу роль в забезпеченні виконання ним конституційної та правової ролі. Робота Секретаріату парламенту, функціонально, багато в чому схожа з державною службою, проте має важливі особливості та включає додаткові обов'язки, з огляду на характер парламентської інституції. Зокрема, багатопартійність парламенту вимагає від Секретаріату парламенту одночасно поважати керівництво установи - Спікера, в той же час допомагаючи та надаючи підтримку всім депутатам та їх політичним групам справедливо та на власний розсуд. Успішна модернізація Секретаріату Верховної Ради України - включаючи реструктуризацію, розподіл відповідальності та розробку комплексної стратегії кадрової політики - дасть змогу багатьом здібним та відданим працівникам секретаріату парламенту в повній мірі використовувати свої здібності та в цілому покращити роботу установи.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55