Верховна Рада України має стати взірцем демократичного процесу, гарантією сталості реформ та верховенства права. Про це Голова Парламенту Володимир Гройсман заявив на відкритті Конференції високого рівня Європейського Парламенту та Верховної Ради щодо розвитку спроможностей заради реформ ("Український тиждень в Європейському Парламенті").

"Саме з Парламенту України почнеться відродження інституційної спроможності українських владних інституцій", – заявив В. Гройсман у Брюсселі у понеділок.

"Сьогодні ми зібралися тут, щоб обговорити зміни, необхідні для перетворення Українського парламенту на сильну, незалежну, прозору та ефективну інституцію. На справжню, без перебільшення, європейську інституцію!", – зазначив очільник Верховної Ради.

Керівник Парламенту нагадав, що 3 липня 2015 року Верховна Рада та Європейський Парламент підписали Меморандум про взаєморозуміння, на виконання якого український Парламент спільно з Місією з оцінки потреб під керівництвом Пета Кокса почав готувати план свого системного оновлення. Започаткувавши партнерство з Європейським Парламентом щодо докорінного реформування, Верховна Рада тим самим засвідчила готовність до реального зміцнення демократії в Україні, зазначив В. Гройсман.

"Належне дотримання демократичних принципів та європейських цінностей, що лежать в основі Угоди про асоціацію, неможливе без ефективного Парламенту європейського зразка", – заявив очільник Верховної Ради.

В. Гройсман зауважив, що незважаючи на політичну, економічну кризу та зовнішні виклики у країні, Верховна Рада сьогодні демонструє дієздатність та підтримку "європейського вибору українського народу". Разом з тим, за його словами, зволікання з реформами – недопустиме, тому український Парламент має стати "міцним осередком стабільності". "Український парламент має перетворитися на гарантію сталості реформ та верховенства права", – підкреслив він.

Створення сильної, незалежної і демократичної Верховної Ради – це внесок у стабільне майбутнє України, зазначив В. Гройсман. "Україні потрібна сильна інституція, яка працюватиме за правилами і буде взірцем демократичного процесу", – заявив він, додавши, що головний акцент у здійсненні цієї реформи має зосереджуватися на інституції, а не на особистості.

Голова Парламенту поінформував, що у Верховній Раді вже впроваджуються нові електронні технології, що спрощують документообіг та забезпечують більшу відкритість парламенту. Разом з тим, потрібно ще врегулювати низку проблем, зокрема щодо підвищення відвідуваності та дисципліни народних депутатів, якості законопроектів тощо.

Очільник Верховної Ради подякував Президенту Європарламенту Мартіну Шульцу, голові Комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмару Броку, голові делегації Європарламенту  у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Андрєю Пленковичу керівнику Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб Пету Коксу "за якісну і неупереджену діагностику" стану Верховної Ради, а також керівникам фракцій і груп, народним депутатам українського Парламенту за "відкритість до взаємодії і готовність рухатися шляхом позитивних змін".

"Хочу чітко заявити: доповідь, яку ми сьогодні презентуємо – це спільна власність усього депутатського корпусу України", – наголосив В. Гройсман та висловив сподівання, що ці відчуття спільної власності будуть збережені і під час реалізації рекомендацій Доповіді та Дорожньої карти.

"Верховна Рада завжди відігравала ключову роль у вирішенні усіх значних криз останніх років. Ми можемо зробити так, що завдяки передбачуваному і сильному Парламенту цих криз стане менше, а вихід з них буде простішим. Це буде наша спільна перемога", – наголосив Голова Верховної Ради.






 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55