Маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська прибула до Києва з першим своїм візитом. 

Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська вшанували памʼять військовослужбовців Національної гвардії України, які поклали свої молоді життя, захищаючи державу, закон та людську гідність під час несення служби біля Верховної Ради України 31 серпня 2015 року, та памʼять народних депутатів України й працівників Апарату Верховної Ради України, які загинули внаслідок російської збройної агресії.

«Цей візит є свідченням беззаперечної підтримки польським народом боротьби українців проти російського агресора», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України, висловивши вдячність Польщі за всебічну допомогу, надану Україні. 

Під час робочої зустрічі сторони обговорили поточну безпекову ситуацію. «Ворог не припиняє свій терор, і Україна потребує військової підтримки», — акцентував Руслан Стефанчук, водночас подякувавши Польщі та окресливши пріоритети України, серед яких додаткові системи ППО та РЕБ, боєприпаси, бронетехніка, дрони й антидронові системи, далекобійні ракети. 

«Ми вдячні Польщі за приєднання до чеської ініціативи щодо фінансування закупівлі артилерійських снарядів для України, а також за нещодавнє рішення Парламенту Польщі щодо продовження терміну дії тимчасового захисту для громадян України», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Окрім того, сторони приділили увагу європейській та євроатлантичній інтеграції. Голова Верховної Ради України висловив вдячність Польщі за незмінну підтримку України на шляху до членства в Європейському Союзі та НАТО: «Це два визначальних для України напрямки». 

У частині європейської інтеграції Руслан Стефанчук також зазначив, що Україна виконала чотири кроки, визначені Єврокомісією у Пакеті розширення. «Зараз вкрай важливе якнайшвидше схвалення переговорної рамки», — акцентував він. 

Окрім того, Спікер Парламенту України подякував за підтримку створення Міжнародного компенсаційного механізму збитків, завданих Україні російською агресією. «Важливо, аби агресор поніс відповідальність за розпочату агресію, зокрема, за рахунок конфіскації всіх заблокованих активів рф із подальшою їх передачею Україні», — заявив Голова Верховної Ради України. 

«Очікуємо, що наступний 14 санкційний пакет ЄС включатиме рішучі заходи проти росії. Ми не женемося за кількістю санкцій. Для нас важлива якість і дієвість цих санкцій», — зазначив Руслан Стефанчук, подякувавши Польщі за приєднання до всіх санкційних пакетів ЄС. 

Також Спікер Парламенту України подякував Польщі за підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського й участь Президента Польщі у Глобальному саміті миру. Водночас він закликав Польщу до допомоги у залученні до участі у Саміті країн Азії, Африки та Латинської Америки. 

Окрім того, Голова Верховної Ради України наголосив, що Україна розраховує на участь Маршалка Сенату Республіки Польща Малгожати Кідави-Блонської у Третьому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться 23-24 жовтня у Ризі.

За результатами зустрічі, Спікер Парламенту України подякував Маршалку Сенату Республіки Польща за повну підтримку України на її шляху подальшої європейської та євроатлантичної інтеграції. 

Зі свого боку, Маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська висловила вдячність Україні за боротьбу та європейські цінності: «Ви боретеся не лише за свою землю, а також і за збереження європейських цінностей». 

«Основи миру та безпеки на нашому континенті, принципи непорушності кордонів, поваги до прав людини та права народів на самовизначення є священними правами, якими керуються цивілізовані нації, — і саме за ці принципи сьогодні бореться й доблесна Україна», — наголосила Малгожата Кідава-Блонська. 

Насамкінець вона зауважила, що гарна координація політичних ініціатив окремих урядів і парламентів має велике значення для широкої міжнародної підтримки: «Мусимо утримувати подальшу готовність європейських країн і всього західного світу до матеріальної підтримки України. Насамперед шляхом поставок відповідного озброєння, яке, ми впевнені, дасть змогу повністю відбити російську атаку». 

У межах візиту до Києва Маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська також виступила з трибуни Верховної Ради України. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

14 червня 2024 15:49
14 червня 2024 15:23
13 червня 2024 15:08
13 червня 2024 14:30
12 червня 2024 21:25
12 червня 2024 20:51
12 червня 2024 20:07
12 червня 2024 18:50
12 червня 2024 17:47
12 червня 2024 17:42