Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк відвідала Національний університет «Острозька академія», де  поспілкувалася зі студентами та педагогічним колективом.

Під час зустрічі Віцеспікерка прочитала студентам-міжнародникам, історикам, національної безпеки, суспільних комунікацій та регіональних студій лекцію про жіноче лідерство, рівність та гендерне представництво у владі, Парламенті, дипломатії, війську та бізнесі.

Окремо Олена Кондратюк зупинилася на останніх трендах та досягненнях жінок у політичному лідерстві, зокрема, на посиленні ролі жінок в ухваленні рішень на чолі парламентів, урядів країн та інституцій ЄС.

«Говорили про прогрес, якого досягли жінки в Україні, збільшивши представництво у Верховній Раді та у місцевих радах. Не в останню чергу завдяки виборчим гендерним квотам, ухвалення яких я адвокувала разом із колежанками», — зазначила Олена Кондратюк.

Йшлося і про надважливу роль жінок у питаннях миру та безпеки, а саме: про  резолюцію Ради Безпеки ООН №1325 «Жінки. Мир. Безпека», яку Україна також зобов'язалася виконувати.

«Там, де у переговорах більше жінок, там і вищі шанси на мир! Про те, як ми домоглися відкриття закритих раніше дверей для жінок, які прагнуть будувати військову кар'єру. І нам дійсно є чим пишатися. Нині у ЗСУ служать 62 тисячі жінок. Це 7,3% від загальної чисельності. Дуже хороший показник. Більше, ніж у багатьох арміях країн НАТО», — поділилася зі студентами Віцеспікерка.

Звісно торкнулися й проблем: нерівність в оплаті праці, яка сягає майже 20%; обмежений доступ жінок до керівних посад у політиці, вищій освіті, армії, у великому бізнесі; водночас — брак чоловіків у шкільній освіті, медицині, соціальній сфері.

«Студентам і студенткам важливо знати про ці процеси. Це питання нашого наближення до стандартів та цінностей Євросоюзу. І це також мотивація добре навчатися, рухатися вперед та досягати успіху, попри будь-які перешкоди, скляні стелі та стереотипи», — підкреслила Олена Кондратюк.

Під час відвідин Університету вона також вручила іменні гранти Віцеспікерки Верховної Ради України на оплату річного навчання двом студентам.

«Це мій внесок у підтримку талановитої молоді та здобуття нею якісної освіти в Україні. А саме таку освіту, разом із формуванням чіткої української громадянської ідентичності, забезпечують в Острозькій академії», — зауважила Олена Кондратюк.

Переможцями конкурсу на здобуття гранту стали студент 2-го курсу спеціальності «Національна безпека» Олександр Манькевич і студентка 2-го курсу спеціальності «Історія та археологія» Олена Лабунець.

Віцеспікерка висловила глибоку віру в нашу молодь, яка вчиться і загартовується у непрості часи війни.

«Вірю, що ці освічені та небайдужі молоді люди, які встигають ще й волонтерити та допомагати ЗСУ, відіграють дуже важливу й позитивну роль у відбудові України після Перемоги», — наголосила Олена Кондратюк.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54