Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність за запрошення Верховної Ради України взяти участь у Парламентському саміті «Вишеградської групи». «Приємно зазначити, що підтримка України є серед пріоритетів головування Чехії у «Вишеградській четвірці», — наголосив він.

Окрім того, Руслан Стефанчук подякував за політичну, військову й гуманітарну підтримку України з боку Чеської Республіки, яка надається з перших днів повномасштабної російської агресії. «Проте війна триває —  і ми потребуємо безперервних постачань зброї», — акцентував він, зауваживши про потреби України, це, зокрема, засоби протиповітряної оборони, артилерійські засоби й бронетехніка.

Водночас Голова Верховної Ради України подякував Мілошу Вистрчілу та Маркеті Пекаровій Адамовій за підписання відкритого листа до Спікера Палати Представників США Майка Джонсона щодо внесення на розгляд Палати Представників ухваленого 13 лютого 2024 року Сенатом США законопроекту HR 815 про міжнародну допомогу США, який передбачає асигнування у розмірі $60,06 млрд для допомоги Україні.

Руслан Стефанчук наголосив, що це є актом солідарності з Україною: «Ми всі розуміємо, що збереження військової підтримки з боку Сполучених Штатів Америки відіграє надзвичайну роль у цій війні за демократію на європейському континенті».

Також сторони обговорили практичні кроки на шляху України в Європейський Союз та НАТО, посилення санкційного тиску проти російської федерації й відбудову України.

Голова Верховної Ради України висловив вдячність Чехії за патронатство над Дніпропетровською областю та реалізацію проектів із відбудови у Харківській області, а також за проведення у жовтні 2023 року у Чехії Другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи.

Руслан Стефанчук акцентував на важливості участі чеської сторони у комеморативних заходах із вшанування пам’яті жертв Голодомору у Києві 25 листопада 2023 року, що стало черговим важливим жестом підтримки нашої держави.

Водночас він висловив вдячність Чехії за підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського — формули справедливого й сталого миру, а також за внесок Чеської Республіки у рішення Європейської Ради про початок переговорів про членство України в Євросоюзі.

«Ми вдячні за підтримку Чеської Республіки у розблокуванні 50 мільярдів євро допомоги Євросоюзу для України. Це те, що дає нам впевненість», — зауважив він, закликавши й надалі підтримувати Україну.

Зі свого боку, Голова Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова привітала участь Спікера Парламенту України Руслана Стефанчука у «Вишеградській групі». «Наша мета — аби Україна перемогла у війні, яку розвʼязала своєю агресією росія», — наголосила вона, додавши, що ця зустріч — це крок до реалізації цієї мети.

Насамкінець Голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл висловив сподівання, що результатом зустрічі буде посилення надання допомоги Україні. Також він заявив, що Чехія на рівні Президента, Уряду та Парламенту підтримує Україну. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54