Десять років тому, тут, у центрі Києва, на Майдані Незалежності, звичайні люди, молоді й дорослі, із різних куточків України, різних професій і покликань — здійснили надзвичайний подвиг.

Десять років тому вони боролися проти маріонеткового проросійського режиму януковича й віддали свої життя за нашу свободу та європейський вибір України.

Десять років тому Герої Небесної Сотні стали першими Героями російсько-української війни, яка триває до сьогодні.

Наймолодшому з них, Устиму Голоднюку, було лише 17 років. Дитина, яка народилася вже у незалежній Україні, тримала для нас небо й загинула як воїн, сміливо захищаючи свою країну на цій війні.

Десять років тому. Ці страшні дні мені досі сняться. 

Поранені, сильно побиті, двоє чоловіків були дуже важкими — проламані голови, в одного, таке враження, був зламаний хребет, решта, хто менше побитий, зв'язані руки. Усі лежали. Усього до 40 людей, із них важких — 23. Ми швидкими забирали їх із центральної палатки антимайдану у Маріїнському парку. Фактично під Верховною Радою України. Багато хто із цих хлопців не вижив…

Я дякую всім, хто був у ті дні поруч і допомагав рятувати життя, — волонтерам Майдану, лікарям лікарні №17 Києва. 

Я також хочу, щоби ми ніколи забували, хто першими серед добровольців прямо з Майдану пішов боронити Україну від російської агресії. Це були сотні самооборони Майдану.

Серед перших захисників були також і хлопці, яких вдалося тоді врятувати у Маріїнці. Вони й зараз воюють. На жаль, багато з них вже стали Героями, які пішли у вічність. 

Такі як Ігор Утюж. Під час подій Революції Гідності хлопцю було лише 17 років. Ігор вижив біля Маріїнки, отримав страшне поранення голови. А у 23 роки героїчно загинув на фронті, на Запорізькому напрямку, захищаючи Україну.

І тому боротьба триває. 

Справу Героїв Небесної Сотні продовжують їхні дорослі діти. 

Серед них Володимир Бондарчук, син Героя Небесної Сотні Сергія Бондарчука, який нині служить і виконує завдання у секторі оборони.

Андрій Кульчицький — син Героя Небесної Сотні Володимира Кульчицького — отримав поранення у березні 2023-го під Бахмутом. Володимир, син Героя Небесної Сотні Володимира Чаплінського, нещодавно також приєднався до ЗСУ. 

Революція Гідності та Герої Небесної Сотні вибороли для нас шанс і можливість бути собою, бути українцями — вільними та гідними. 

Я хочу, щоби ми ніколи не забували про те, що Верховна Рада України, як би до неї не ставилися через поведінку окремих нардепів, — була, є та буде тією інституцією, яка у найважчі для країни часи знаходила компроміс, порозуміння й демонструвала таку необхідну країні єдність, ухвалюючи найважливіші рішення для захисту нашої державності.

Але є ще одне питання, про яке ми не маємо право забувати. Справедливість. Справедливе й невідворотне покарання всіх причетних до злочинів проти майданівців. 

За даними Генпрокуратури, усього за десять років розслідування справ Майдану до суду було скеровано обвинувальні акти щодо 468 осіб. 

За ці десять років лише щодо 90 осіб набули законної сили обвинувальні вироки.

Викликає величезне побоювання загроза спливу терміну давності у багатьох справах Майдану, за якими треба встигнути винести справедливі вироки. 

Я закликаю наші суди розглядати ці справи першочергово й довести їх до кінця. Якщо необхідно внести змінити до кримінального процесуального законодавства, аби підозрювані не змогли уникнути покарання, — ми маємо це зробити, колеги, як Верховна Рада України.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17