У вівторок, 6 лютого було оприлюднено моніторинговий звіт Програми SIGMA (спільної Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського Союзу) щодо відповідності Принципам державного управління. 

В обговоренні пріоритетів подальшого розвитку належного урядування для перемоги, відновлення та членства в Євросоюзі взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, представники Кабінету Міністрів України, Європейського Союзу, громадських організацій та медіа. 

Насамперед під час прес-зустрічі «Пріоритети трансформації державного управління в Україні для перемоги, відновлення та євроінтеграції» Перший віцеспікер Олександр Корнієнко акцентував на важливості ефективного державного апарату та спроможної державної служби для відновлення України та інтеграції в ЄС. 

«Реформа держуправління є важливим складником Українського плану, необхідного  для запуску програми Ukraine Facility. Адже без спроможних добре скоординованих інституцій, сильних та вмотивованих держслужбовців, чітких зрозумілих процедур реалізація цього плану буде неможлива і залишиться на папері», — наголосив Олександр Корнієнко, додавши, що зараз відбувається вступ у нову фазу процесу євроінтеграції України: «І він потребує сильної публічної служби. Але що ще важливіше, наше членство в Європейському Союзі також потребуватиме здібних службовців». 

Під час заходу серед пріоритетів подальшої підготовки держапарату до амбітних завдань, які стоять перед Україною, учасники зауважили про продовження цифровізації послуг і процесів для забезпечення прозорості та підзвітності для платників податків та міжнародних партнерів; впровадження Закону України «Про адміністративну процедуру», який діє майже в усіх державах-членах ЄС і ОЕСР і має надати нові права та можливості громадянам і бізнесу; продовження реформи оплати праці державних службовців для підвищення конкурентоспроможності держави як роботодавця та більшої прозорості і справедливості виплат на держслужбі; відновлення відкритих конкурсів на посади державної служби; ряд заходів, направлених на підвищення ефективності всієї системи державного управління.  

Програма SIGMA спеціалізується на наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їх систем державного управління і відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу у Європейський Союз. Звіт програми SIGMA є дороговказом для подальшого вдосконалення системи держуправління і містить оцінку як передумов для ефективного державного управління (якість законів, політик, інституційну спроможність і процедури), так і те, як управління працює на практиці. Востаннє така оцінка проводилась у 2018 році. 

Довідково. Захід відбувся за підтримки проекту Європейського Союзу «Продовження підтримки комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR 2).

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00