Це перший офіційний візит Спікерки Саейми Латвії до України.

Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, подальшу оборонну підтримку України, поступ України в Європейський Союз та Організацію Північноатлантичного договору, посилення санкцій проти рф та унеможливлення обходу обмежень, а також конфіскацію заморожених активів росії й реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Насамперед Спікер Парламенту України наголосив, що Україна високо цінує комплексну політичну підтримку, яку Саейма Латвійської Республіки надає нашій державі. «Вдячний як офіційній владі Латвії за підтримку, так і за ту підтримку, яку ми отримуємо від громадського сектору», — зауважив Руслан Стефанчук, додавши, що таке поєднання у допомозі Україні є найбільш яскравим фактором, як Латвія, як країна і як народ, підтримує український народ.

Також Руслан Стефанчук подякував Латвії за військову допомогу та ініціативу щодо створення коаліції БПЛА, акцентувавши, що Україна розраховує на продовження оборонної підтримки для наших захисників.

Окремо під час зустрічі сторони обговорили питання розвитку оборонної індустрії та подальше прийняття українських військових на лікування й реабілітацію.

Голова Верховної Ради України висловив вдячність Латвії за адвокацію поступу України в Європейський Союз і НАТО. «Ваші рішення були визначальними, як і щодо кандидатства, так і при відкритті перемовин з Україною наприкінці минулого року», — зауважив він.

«Формула миру Президента України Володимира Зеленського — це формула всеосяжного й справедливого миру», — акцентував Руслан Стефанчук. Він висловив сподівання, що після проведення великого саміту на рівні лідерів держав, буде можливість разом провести парламентський саміт на підтримку українського плану миру.

Окремо сторони обговорили тему посилення санкційного тиску проти рф: «Нам потрібен єдиний потужний санкційний пакет, який дасть можливість не обходити його через різні схеми для рф. Ми всі розуміємо, що за цю війну мають заплатити путін і російський народ», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що це питання має бути на порядку денному всіх парламентів.

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив вдячність Латвії за активну участь у відбудові України, зокрема, патронатство над відбудовою Чернігівської області.

Зі свого боку, Спікерка Саейми Латвійської Республіки Дайга Міеріня наголосила, що вона прибула разом із великою делегацією, аби засвідчити незмінну підтримку у важкій боротьбі України з агресором. «Треба заохочувати партнерів на рівні Євросоюзу надавати Україні всю необхідну підтримку, адже ми розуміємо, що необхідна і техніка, і новітні технології», — зауважила, за результатами зустрічі, Дайга Міеріня.

Вона також зазначила, що необхідна і підтримка на дипломатичному рівні. «Ми не маємо права втомлюватися, нам треба допомагати й ми не маємо права на втому від війни, нам треба об’єднатися в єдиний голос», — акцентувала очільниця Саейми Латвії.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19