Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з главою місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Юргом Егліном.

Віцеспікерка висловила вдячність місії МКЧХ за вагому гуманітарну допомогу, яка надається постраждалим від війни цивільним українцям і громадам, насамперед, у прифронтових районах. Це, зокрема, продукти харчування, гігієнічні набори, шкільне приладдя, засоби першої медичної допомоги, передається медобладнання для лікарень, де лікують поранених пацієнтів. Також надано понад 188 000 життєво необхідних ампул інсуліну та картриджів, глюкометри й тестові смужки.

За словами Олени Кондратюк, таку регулярну підтримку отримали 15 лікарень та 18 закладів первинної медико-санітарної допомоги в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській, Миколаївській та Київській областях. Загалом у гуманітарній місії в Україні задіяно понад 1000 активістів МКЧХ, а бюджет допомоги складає 300 млн євро.

Окрім того, під час зустрічі Віцеспікерка українського Парламенту поставила питання про необхідність посилення зусиль МКЧХ у доступі та отриманні більшої інформації про українських військовополонених та цивільних осіб, яких утримує рф. Особливо, наголосила вона, це стосується незаконно депортованих українських дітей.

«Ми знаємо офіційну цифру про 19 546 викрадених росією дітей, але розуміємо, що їх набагато більше. Цінуємо зусилля української місії із надання всебічної допомоги цивільному населенню в Україні в умовах війни. Проте не можемо не відзначити бездіяльність російського представництва МКЧХ у встановленні інформації про точну кількість та місцезнаходження депортованих українських дітей та в системній роботі для їх подальшого повернення додому», — зауважила Олена Кондратюк.

Вона також нагадала, що Україні фактично самотужки вдалося повернути лише 387 дітей, але такими темпами знадобиться більше 50 років, щоб повернути всіх.

«Час грає проти наших дітей. Тому ми потребуємо серйозної активізації міжнародної спільноти й таких організацій, як МКЧХ, в питанні захисту та відновлення прав незаконно депортованих українських дітей. Особливо в контексті ухваленої щойно резолюції ООН із прямими вимогами до рф негайно припинити практику депортації дітей та забезпечити їх повернення й возз’єднання з сім’ями», — наголосила Віцеспікерка.

Вона, зокрема, акцентувала, що Україна розуміє принципи нейтралітету в діяльності МКЧХ, які закладені Женевськими конвенціями. Але, водночас, саме на цю організацію покладено обов’язок слідкувати за дотриманням міжнародного гуманітарного права.

«Не може бути жодної бездіяльності, коли йдеться про викрадення й позбавлення ідентичності українських дітей, про пряме порушення четвертої Женевської конвенції. Тим паче, коли це не поодинокі випадки, а цілеспрямована злочинна державна політика росії. Сподіваюся українська місія МКЧХ донесе цю позицію й ці аргументи до своїх колег», — зауважила Заступниця Голови Верховної Ради України насамкінець зустрічі.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

29 квітня 2024 14:06
29 квітня 2024 13:29
26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51