Засідання відбулося за головування Президента України Володимира Зеленського. У заході також взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, члени Уряду та голови обласних адміністрацій, в онлайн-режимі доєдналися європейські та американські чиновники.

Учасники заходу обговорили посилення регіонального розвитку та прикордонного співробітництва у контексті інтеграції до ЄС, забезпечення безпеки у територіальних громадах України в умовах дії воєнного стану, а також стан реалізації та перспективи державних програм підтримки регіонів, найбільш постраждалих унаслідок російської агресії. 

Відкриваючи засідання, Президент України зазначив, що Україна має рішення про початок переговорів щодо вступу до Євросоюзу, і це — інституційний доказ, що наша держава буде членом ЄС.

«Наступного року маємо опрацювати разом із Євросоюзом предметні деталі, рамки для переговорів і почати процес повної інтеграції державних інституцій, правових норм і реалій життя до стандартів Євросоюзу. Це не лише законодавча робота щодо законів і правил, а й робота щодо реалій нашого життя, які мають бути такими, щоби справді відчувалося, що Україна готова до вступу. Це спільне завдання всіх в Україні, хто працює у системі державної влади та місцевого самоврядування», — наголосив Володимир Зеленський.

Президент України також акцентував, що головне завдання зараз — це оборона України. Тож, на місцевому рівні також має бути зроблено все заради перемоги — від підходу до виділення коштів і до інших важливих для суспільства питань.

«Хочу зараз звернути увагу кожного й кожної, що життя держави, життя будь-якої громади, життя кожної людини є тим самим життям України. Життям, яке ми маємо захистити від агресії росії», — додав він.

Зі свого боку, Голова Верховної Ради України зауважив, що саме такий формат, як засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, дозволяє налагодити прямий діалог між центральною та місцевою владою, безпосередньо чути проблеми, які є найбільш болісними для регіонів.

«Наша зустріч відбувається одразу після історичного рішення про відкриття перемовин щодо членства України в ЄС», — наголосив Руслан Стефанчук, акцентувавши, що тому важливо памʼятати, що євроінтеграційний поступ значною мірою залежить від ефективності місцевих і регіональних влад. 

Окрім того, під час свого виступу Спікер Парламенту України закликав зберігати єдність: «Завдяки вчорашній єдності лідерів ЄС ми стали на крок ближчими до повноправного членства в Євросоюзі — і завдяки єдності українського народу ми обʼєднуємо зусилля у боротьбі з агресором». 

«Усі громади мають бути обʼєднані у протидії агресору. Немає бути так, аби одні регіони мали бюджети війни, а інші — бюджети мирного часу», — зазначив Руслан, закликавши бути чесними й зберігати слово правди: «Адже у професійній та чесній дискусії ми знаходимо необхідні для країни рішення». 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43