Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом із Освітнім Центром Парламенту відвідала спеціальну загальноосвітню школу № 18 м. Києва.

У закладі в офлайн-режимі навчаються понад сто дітей з різними порушеннями слуху та мовлення. Серед них — внутрішньо переміщені діти. Частина дітей також перебуває за кордоном і поступово повертається до навчального закладу.

Олена Кондратюк повідомила, що для дітей провели парламентський урок, привітали учнів зі святом Святого Миколая та привезли подарунки.

«Головне — це особлива увага й турбота, якої потребують ці діти. Вони були щасливі, що до них завітали в гості, розповіли багато цікавого про Парламент. Вони дуже активні та допитливі! Побажала діткам здоров'я, цікавого навчання та найголовнішого, про що самі сказали діти — закінчення війни та Перемоги. Тож разом подякували нашим ЗСУ!», — розповіла Віцеспікерка.

Вона також обговорила проблеми інклюзивної освіти з педагогічним колективом закладу. Вчителі звертають особливу увагу на те, що кількість дітей із комбінованими порушеннями зростає.

«Ми говорили про те, що бракує фахівців, сурдоперекладачів, дитячих психологів, фахових викладачів, які спеціалізуються на роботі з дітьми з порушеннями слуху. Особливо ефективними, як розповіли мені вчителі, є спеціальні інтерактивні дошки і потрібно, щоб такі школи, а їх близько 50 по країні, були повністю ними забезпечені», — зауважила Олена Кондратюк.

Вона, зокрема, наголосила, що інклюзивна освіта в Україні потребує державних програм і державного замовлення на підготовку фахівців з перекладу жестової мови та вчителів, залучення міжнародних донорів та громадського сектору, щоби в повній мірі забезпечити освітні потреби цих дітей та їх соціалізацію в суспільстві: від навчання в школах та університетах, до працевлаштування та комфортного вирішення повсякденних питань.

Також, підкреслила Олена Кондратюк, надважливим є широке інформування батьків дітей, у яких з'являються перші ознаки порушень слуху, про вчасне звернення за допомогою.

Віцеспікерка українського Парламенту висловила вдячність колективу школи №18 за «їхню титанічну відданість своїй роботі та покликанню працювати з дітьми, які мають порушення слуху». 

За її словами, це дуже непроста робота, але вона дає свої результати: випускники школи успішно вступають до університетів, знаходять роботу, частина з них повертається потім в школу вже як учителі та вихователі.

Як приклад, Олена Кондратюк навела досягнення одного з випускників школи, який розробив спеціальний застосунок, що дозволяє викликати знавця жестової мови для надання оперативної допомоги з перекладом в різних життєвих ситуаціях.

«В Україні, за різними даними, близько 200 000 людей, які мають порушення слуху, серед них і наші ветерани та ветеранки. У нас немає іншого шляху, ніж будувати інклюзивну країну рівних прав і можливості для всіх осіб із інвалідністю, маломобільних груп, людей з порушеннями слуху та зору», — наголосила Віцеспікерка Парламенту України.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19