Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк долучилася до читання терапевтичних казок для дітей, які постраждали від війни. Читання  відбулися у Центрі захисту прав дитини. Під час заходу також обговорювалися питання, пов’язані з ментальним здоровʼям дітей в умовах війни.

Віцеспікерка прочитала дітям одну з розповідей книги «Хоробрі казки».

«Це дивовижна й дуже актуальна книга про важливість ментального здоров’я дітей в умовах воєнного часу. Всіх дітей — від дошкільнят до підлітків, які особливо гостро та емоційно переживають ці складні часи. Настільки, що дорослі можуть навіть не здогадуватися про проблеми. Цю книгу я наполегливо рекомендую почитати й дорослим, які також потребують сьогодні підтримки, тепла й відчуття плеча, відчуваючи особливу відповідальність за країну, за рідних і близьких та своїх дітей. І часом дорослі переживають різні кризи, викликані війною, набагато важче ніж діти», — зазначила Олена Кондратюк.

В основу «Хоробрих казок» лягли найважливіші життєві теми: дружба, підтримка, розлука, доброта, солідарність, втрата, належність до спільноти, сміливість, віра у спільну перемогу. 

«Я дуже дякую авторам «Хоробрих казок», зокрема, Вікторії Мурованій, авторці ідеї книги. Вона про ті цінності, що відрізняють нас від тих, хто прийшов на нашу землю і в наші домівки творити зло. Ця дивовижна книжка про те, що має нас щодня об’єднувати у наближенні перемоги добра і справедливості», — поділилася враженнями Олена Кондратюк.

Як підкреслила Заступниця Голови Верховної Ради України, цей захід також став нагадуванням про те, що понад 19,5 тисяч українських дітей були викрадені та вивезені до росії. Вони відірвані від дому, від батьків, від рідних та опікунів. Над ними здійснюється психологічне насильство.

«Ми робимо все можливе, зокрема, й на рівні парламентської дипломатії, аби привернути увагу до цієї теми. Парламенти різних країн світу та ПАРЄ ухвалили резолюції із засудженням злочинів рф проти українських дітей. Проте процес повернення йде дуже складно, вдалося повернути лише 387 діток. І це наша відповідальність — дорослих — разом із усім небайдужим світом знайти спосіб та механізми пришвидшення та збільшення кількості українських дітей, яких повернуто додому», — наголосила Олена Кондратюк.

Водночас вона зауважила, що повернення дітей — це тільки початок, адже ми маємо не забувати про те, що ці діти пройшли дуже важкі випробування у фактичній неволі.

«Тому для тих дітей, яких вдається повернути, наша держава разом із фахівцями й дитячими психологами, має обов’язково проводити кропітку психологічну роботу. Відновлення ментального здоров’я дітей, які постраждали від війни, внаслідок тимчасової окупації, викрадення та депортацій — це дуже важливе завдання для всього суспільства», — переконана Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Організаторами заходу виступили Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з Суспільним мовленням та БФ «Голоси дітей» за підтримки ЮНІСЕФ.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19