Учасники заходу обговорили перспективи реформ доброго демократичного врядування в Україні та пошук консенсусу щодо подальших кроків з удосконалення законодавчої бази у сфері багаторівневого врядування та виборів у контексті європейських стандартів. 

«Ми не обговорюємо проведення виборів завтра, під час дії воєнного стану. Ми проводимо більш стратегічне обговорення, що стосується пошуку розвʼязання питань повоєнних викликів», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він додав, що важливо вже зараз знаходити відповіді на них, зокрема, це питання голосування на деокупованих територіях, реалізація виборчого права для всього населення: військових, внутрішньо переміщених осіб та громадян за кордоном.

Присутні також акцентували на темі дорожньої карти доброго демократичного врядування в Україні у частині місцевого самоврядування. «Маємо зосереджуватися на підвищенні стандартів врядування, удосконалення законодавчої бази та реалізації дбайливого нагляду за діяльністю громад», — зауважив Перший віцеспікер. 

«Сьогоднішня зустріч знову є дуже важливим кроком для вільного, демократичного та мирного майбутнього України. Рада Європи залишається відданою підтримці країни для сталого відновлення та трансформації», — наголосив Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Матьє Морі.

«Україна зіштовхується з багатьма викликами у визначенні умов і критеріїв для повоєнних виборів. Асамблея готова допомогти у цьому процесі та підтримати українську владу в удосконаленні й зміцненні законодавчої бази, а також закладенні основ, які відповідають демократичним та виборчим стандартам нашої Організації», — зауважила, зі свого боку, Директорка Директорату з питань людської гідності і сталого розвитку Парламентської асамблеї Ради Європи Луїз Бартон.

«Спільна з українськими партнерами робота над демократичними реформами є частиною місії Ради Європи та цінним для нас досвідом. Цим ми підкріплюємо нашу європейську спільноту, що базується на цінностях», — зазначила Клаудія Лучіані, Директорка Директорату з питань людської гідності, рівності та врядування Ради Європи.

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив, що це є спільним завданням на шляху до вступу в Європейський Союз. 

Довідково. Захід було проведено у межах та за підтримки проектів Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» та «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», що впроваджуються у межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023-2026 роки.

Діалог високого рівня було започатковано  Радою Європи у листопаді 2022 року за ініціативи Верховної Ради України, Уряду та Центральної виборчої комісії України. Його відповідний підсумковий документ — Спільну декларацію — підписали заступник генерального секретаря Ради Європи Бьорн Берге та Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19