Пане Голово, дорогий Руслане! Шановні спікери парламентів, Ваші Високоповажності, шановні колеги, пані та панове!

 Ми зібралися тут сьогодні, щоб згадати про жертв геноциду. 90 років тому радянський режим виморив голодом українців. Моя країна, Польща, була серед перших, яка визнала Голодомор геноцидом. Відтоді чимало країн приєдналося до нас, і я сподіваюся, ще більше приєднається. Я заохочую їх до цього на Парламентській Асамблеї НАТО, тому що історія має значення, правда має значення і справедливість має значення. Ми згадуємо жертв Голодомору й жахливо, власне, бачити повернення російського зла, яке розпочалося 90 років тому. І знову ж таки воно присутнє сьогодні — агресія, проти якої Україна так сміливо захищається.

Сьогодні українці також б’ються і за нашу демократію і нашу свободу. За цю боротьбу зараз та будемо вдячні завжди.

Я би хотів також висловити пошану, як уже зробили мої колеги, висловити свою шану полеглим героям України, усім чоловікам і жінкам у формі, які б’ються з російською агресією. Слава Україні! Героям слава!

Колеги, кожного разу, коли ми забуваємо про злочини минулого, ми відкриваємо шлях до більшої кількості злочинів і геноцидів. радянський Голодомор і російський терор нагадують про те, як криваве зло повертається, якщо його не зупинити й не покарати. Те, що намагався зробити сталін з українцями і йому не вдалося, сьогодні путін повторює цю спробу й ми не можемо дозволити йому досягти успіху. Як Президент Парламентської Асамблеї НАТО я хочу чітко наголосити, якщо ми не мобілізуємо достатньо ресурсів, щоб допомогти Україні відбитися від агресора сьогодні, члени НАТО заплатять набагато вищу ціну завтра. росія — це імперіалістична держава-вигнанець і вона вже веде всесвітню гібридну війну проти НАТО, вона атакує Європу. Ми маємо прокинутися в цій реальності. Не може бути затримки в цьому.

Колеги, росія думала, що може знищити Україну як незалежну державу. Їй це не вдалося і тепер наша відповідальність допомогти Україні не тільки вижити, але також процвітати як країні. У Парламентській Асамблеї НАТО й у Польщі є готовність відновлено допомагати Україні на шляху до процвітання. Ми маємо запропонувати нашу повну підтримку Формулі миру Президента Зеленського й підтвердити, що не може нічого вирішуватися про Україну без України. Ми маємо збільшити і прискорити військову підтримку. Цього року ми мали б засвоїти уроки і яка ціна за те, що ми постачаємо замало й запізно. Ми також маємо забезпечити більше фінансування для відновлення України. Цього року ми маємо  розпочати ці заходи і відновлювати економіку, підтримувати інновацію. Українці вже довели, які вони інноваційні люди і, звичайно, фінансова ціна висока, але за це мусить заплатити росія, путін і його прибічники. Я заохочую колег у Парламентській асамблеї створити юридичні рамки, щоб дозволити використання заморожених активів росії якнайшвидше.

І також пам’ятаємо те, чого найбільше боїться путін — успіху України як демократії. Ми мусимо працювати разом для того, щоб демократія була міцною, була міцна армія, міцна економіка, міцна демократія і перемога України.

Шановні колеги! Ті, хто вчинили Голодомор, їх не покарали й не можуть злочини росії залишатися непокараними. З першого дня ми підтримували створення спеціального трибуналу для того, щоби притягнути росію за відповідальність, за загарбницьку війну і всі злочини, злочини проти людяності, злочини проти народу й геноцид, зокрема, жахливу депортацію українських дітей, а також (атаки) на критичну інфраструктуру, на довкілля, на ядерні об’єкти. І росія під нинішнім режимом є терористичною країною. Атакуючи зернову інфраструктуру, російський режим, так само як радянський, використовує голод як зброю і його потрібно притягнути до відповідальності, а Україна заслуговує справедливості.

Шановні колеги, останні опитування NDI Ukraine показали, що 89 відсотків українців хотіли би приєднатися до НАТО. Як Президент Парламентської Асамблеї НАТО я особисто зобов’язуюся допомогти вам у цьому.

Я знаю, я знаю, що шлях до НАТО є складним і що є 227 днів до Саміту НАТО у Вашингтоні. Залишилося 227 днів і ми мусимо зробити все, що в наших силах, за цей час. І я обіцяю вам, що я мобілізую Парламентську Асамблею НАТО й подвою зусилля для того, щоби підтримати членство України в НАТО.

Україна є нашим союзником. Україна має зайняти місце в сім’ї НАТО. Друзі, союзники! Наша підтримка України не може закінчитися, демократія і свобода переможуть, справедливість переможе, Україна переможе! Дякую. Слава Україні!

І останнє, останнє, що хочу сказати. Мені дуже подобається, що я бачу ось тут ці два прапори. І третій, третій прапор також би тут пасував.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43