Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з латвійською місією солідарності, яка днями відвідала українські міста із заходу до сходу України. Латвійську сторону представляли Посол Латвії в Україні Ілґварс Клява, Посол Латвії в Україні (2011-2015) Аргіта Даудзе, волонтер і колишній депутат Саейми Латвії Вейко Сполітіс, відомий латвійський військовий журналіст Атіс Клімович, волонтер та офіцер добровольчої Латвійської національної гвардії Юріс Улманис.

 «Всі вони давні та віддані друзі українського народу і я вдячна їм та Латвії за багаторічну підтримку. Сестринство між Україною та Латвією — це дійсно унікальний зв'язок між народами», — зауважила Олена Кондратюк.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили досвід євроінтеграції Латвії та подальші дії України, у зв’язку з рекомендацією Єврокомісії розпочати переговори про вступ України до ЄС.

«Не може бути втоми від України в країнах Євросоюзу та у західному світі. Нам потрібна будь-яка підтримка та допомога як на офіційному рівні, так і на рівні народної і культурної дипломатії, щоби вистояти і перемогти у війні», — підкреслила Віцеспікерка українського Парламенту.

Зі свого боку, представник латвійської делегації Юріс Улманис, який із 2015 року займається волонтерством для ЗСУ та допомагає родинам полеглих українських воїнів, передав Віцеспікерці прапор України, що побував на вершині світу — горі Еверест.

«Протягом години український прапор, що символізує нескореність українців, був на найвищій вершині світу. Це те, що я міг зробити особисто, як альпініст. Це мій прояв пошани всім українським захисникам, які боряться за свободу та незалежність України», – розповів Юріс Улманис.

Як зазначила Віцеспікерка, «прапор України, що побував на вершині світу, повернувся додому — в саме серце української демократії та парламентаризму!».

Від початку повномасштабної війни Юріс Улманис, разом із латвійськими друзями, збирає для потреб ЗСУ кошти, закуповує автівки, обладнання та екіпірування і все це особисто доставляє в зону бойових дій. Він також написав та видав книгу «Коли війна стає особистою», присвячену загиблим українським військовим — друзям автора. Книга перекладена українською мовою. Учасники зустрічі також домовилися, що книга буде перекладена й англійською мовою.

«Наші латвійські друзі презентуватимуть її у інших країнах, щоб розповідати правду про російське вторгнення, й закликатимуть підтримувати Україну до перемоги. Дякуємо, Латвіє!», — наголосила Віцеспікерка українського Парламенту.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00