Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, а також керівники фракцій і комітетів провели зустріч із Головою Ради Директорів Фундацій відкритого суспільства/Open Society Foundations Олександром Соросом і представниками Міжнародного фонду «Відродження».

Учасники зустрічі обговорили можливі напрями співпраці. Ішлося про шляхи підтримки й розбудови демократії в Україні, адаптацію ветеранів у суспільстві після повернення з фронту, гуманітарну допомогу й питання жіночого лідерства в Україні.

«Однією із центральних тем нашого діалогу стало посилення демократичної стійкості України та підвищення готовності вступу нашої держави до Європейського Союзу», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він зауважив, що розмова стосувалася як шляхів основних реформ, так і їхнього покращення та  забезпечення відповідності європейським стандартам.

Сторони також обговорили аспекти міжнародної солідарності та її розширення. «Це, зокрема, стосується і комунікацій, поширення правди. Окремий напрям — боротьба з російською пропагандою у країнах Глобального Півдня», — зазначив Олександр Корнієнко.

Також він закцентував увагу на збільшенні взаємодії між державою та громадянським суспільством: «Адже діалог і співпраця є важливим складником для розвитку суспільства».

«Держава-терорист має заплатити за свої злочини. Зокрема, арешт російських активів та використання їх для відбудови України. Це стане сигналом для всіх, що безкарним ніхто не залишиться», — зауважив Перший віцеспікер, додавши, що забезпечення відповідальності росії за скоєне унеможливить повторення жорстокості.

«Україна продовжує боротьбу. Серед основних завдань — посилення Сил оборони та ППО. Це те, що наближає перемогу», — зазначив Олександр Корнієнко, наголосивши, що серед важливого також розвиток української економіки й ветеранська політика.

«Міжнародний фонд «Відродження» є частиною Open Society Foundations і не припиняв роботу після початку повномасштабного вторгнення — підтримував українців, зокрема, захисників і захисниць, та понад 800 проектів», — повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України, висловивши вдячність за підтримку й допомогу.

Як зауважила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, з огляду на наявні та повоєнні виклики, дуже важливо підтримувати жіноче лідерство як політичне, так й економічне.  «Необхідно забезпечити репрезентативну участь жінок і рівність у процесах, які наближають нашу перемогу, а також у повоєнній відбудові», — акцентувала Віцеспікерка.

Як приклад жіночого лідерства під час війни, вона навела те, що понад 60 тисяч жінок служать у Збройних Силах України, що є найкращим показником серед країн НАТО. Із них на передовій воюють понад п'ять тисяч.

«Вкрай важливо зберегти й розвивати всі ініціативи з підтримки жінок, які є зараз завдяки й вашому Фонду. Хотіла би також привернути вашу увагу, щоб з'явилося якомога більше проектів жіночого підприємництва. Серед усіх бізнесів, які відкриваються під час війни, 53% — це жіночі бізнеси. Водночас частина жінок гостро відчуває на собі всі наслідки найбільшої гуманітарної кризи із часів Другої світової війни. І вони беруть на себе абсолютно всю відповідальність тоді, коли їхні чоловіки воюють. Тому варто звернути особливу увагу саме на підтримку участі жінок як в ухваленні рішень, так і в економічній активності», — зазначила Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Зі свого боку, Голова Ради Директорів Фундацій відкритого суспільства Олександр Сорос наголосив, що підтримка України залишається у пріоритетних завданнях для Фонду.

«Ми пишаємося тим, що підтримуємо Україну, її стійкість до демократії й українське громадянське суспільство, яке допомагає об’єднати Україну та демократичний світ під час і війни, і миру», — наголосив Олександр Сорос.

Окрему увагу співрозмовники приділили питанням волонтерства, а саме — потребам волонтерів, проблемам у їхній діяльності та шляхам вирішення, а також напрямам розвитку волонтерського руху.

«Україна — країна волонтерів. Це почалося з Майдану, було сильним під час карантину. Це триває й зараз. У нас є люди, які допомагають повернути полонених, які намагаються реабілітувати воєнних і цивільних», — зазначив Голова депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» Давид Арахамія.

Його підтримав виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко: «Міжнародний Фонд «Відродження» підтримує сотні ініціатив. Лише торік в Україні підтримку отримали понад 30 організацій. Волонтерство — це суть громадянського суспільства, яке створює нову якість громадської участі».

Ще однією важливою темою зустрічі стало питання вжиття необхідних заходів для унеможливлення обходу санкцій російською федерацією. Зокрема, співрозмовники розглянули варіант сприяння міжнародної спільноти впровадженню вторинних санкцій проти країн, які допомагають росії обходити первинні.

Так, Співголова депутатської фракції політичної партії «Європейська солідарність» Артур Герасимов наголосив, що розмір санкцій напряму пов’язаний із кількістю жертв на фронті, і що росія має зрозуміти, що не зможе обійти санкції.

Водночас Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко додав, що важливо тримати питання України на першому місці на світовому порядку денному.

«Потрібно підтримувати Формулу миру Президента України Володимира Зеленського, тому що це єдине справедливе рішення, засноване на міжнародному праві та статуті ООН. У липні у Вашингтоні відбудеться Саміт НАТО. І нам потрібно отримати запрошення приєднатися до Альянсу. Для нас це надзвичайно важливо», — зауважив парламентарій.

Водночас учасники зустрічі обговорили реформу децентралізації у контексті демократизації та ролі місцевих органів влади у розвитку вільного громадянського суспільства. Також окремо наголосили на важливості антикорупційної реформи на всіх рівнях, адже боротьба з корупцією — це один із основних факторів євроінтеграції України.

«Зараз для нас актуальна ідея конфіскації російського майна й коштів у розмірі 300 мільярдів доларів. Ці гроші змогли б допомогти українській економіці», — наголосила Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Вона також додала, що антикорупційна реформа в Україні за останні десять років істотно просунулася, але зараз надважливі підтримка регіональних інститутів, посилення моніторингу на всіх рівнях й об’єктивне інформування українського суспільства із цього питання.

Щодо адаптації ветеранів заступник Голови Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв акцентував, що важливо надати їм можливість стати такою самою частиною суспільства, якою вони були до війни. Для цього необхідна не просто фізична реабілітація, а й психологічна, а також заходи соціалізації.

Народний депутат України також зауважив, що Україна потребує допомоги Фонду «Відродження» й у розмінуванні територій.

Заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк подякувала Фонду за фіксацію воєнних злочинів, адже це допоможе в притягненні до відповідальності росії після перемоги України.

Насамкінець зустрічі сторони висловили подяку одна одній за плідну роботу на благо демократії й відкритого суспільства.

У зустрічі також взяли участь Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Григорій Мамка, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Власенко, члени Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Анна Скороход та Максим Єфімов і член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів Борис Приходько.

Довідково. Міжнародний фонд «Відродження» — найстаріший український благодійний фонд, що з 1990 року розбудовує в Україні відкрите суспільство для вільної держави. Із перших днів повномасштабного вторгнення Фонд «Відродження» надавав підтримку Україні. У 2022 році Фонд підтримав понад 800 проектів на загальну суму 18,7 мільйона доларів.

Фонд є частиною Фундацій Відкритого Суспільства (Open Society Foundations), найбільшого приватного благодійного Фонду у світі, який підтримує права людини, справедливість і належне демократичне врядування.

На початку березня 2022 року, Фундація Відкритого Суспільства спільно з «Відродженням» запустили Ukraine Democracy Fund (UDF), головними цілями якого є збереження стійкої демократичної України; максимальне підвищення відповідальності росії за війну; розширення міжнародної солідарності з Україною.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00