30-31 жовтня Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко перебував із робочим візитом у Республіці Кенія. До складу делегації також ввійшла членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко.

У межах візиту Перший віцеспікер провів ряд робочих зустрічей, а також взяв участь у заходах. 

Зокрема, Олександр Корнієнко мав змогу розповісти про робочий візит української сторони в інтерв’ю The Star, Kenya та KBC Channel 1 TV. «Ми хочемо, щоби міжнародна спільнота приєднувалася до рішучих дій заради справедливої перемоги, що стане однією з основ безпеки та миру у світі. Про це Формула миру Президента України Володимира Зеленського», — наголосив він, зауваживши, що український мирний план передбачає виведення всіх російських військ із території України, відповідальність за злочини, щоб унеможливити повторення агресій будь-де, безпека — продовольча, радіаційна, ядерна й енергетична, а також повернення додому всіх полонених і депортованих. 

Зустріч із представниками Національної асамблеї та кенійськими парламентаріями

Перший заступник Голови Верховної Ради України розпочав робочий візит до Республіки Кенія із зустрічі з представниками Національної асамблеї та кенійськими парламентаріями. Зокрема, із керівником більшості в Парламенті Сильванусом Осоро та заступницею голови меншості, членкинею Комітету з питань сільського господарства й тваринництва Сабіною Чеге. 

«Ми зацікавлені у поглибленні нашої міжпарламентської співпраці. Чекаємо найближчим часом гарних новин про створення міжпарламентської групи дружби з Україною у Парламенті Кенії», — наголосив Олександр Корнієнко. 

Сторони також обговорили ряд важливих тем. Насамперед — підтримку України та реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. «Розраховуємо на виведення плану на глобальний рівень шляхом формування коаліції країн-однодумців, які могли б стати лідерами/співлідерами у просуванні пунктів плану», — зазначив Перший віцеспікер. 

Водночас він проінформував про поточну ситуацію у питанні продовольчої безпеки та наголосив на важливості долучення до міжнародних зусиль, спрямованих на зміцнення глобальної продовольчої безпеки й забезпечення безперебійного експорту продовольства з України.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України звернувся до кенійської сторони із закликом ухвалити резолюцію щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

«Розраховуємо на підтримку Кенією нашого суверенітету та територіальної цілісності у межах ООН та інших міжнародних організацій», — акцентував Олександр Корнієнко, висловивши сподівання, що Кенія й надалі підтримуватиме Україну, спираючись на добрі традиції дружби та співробітництва. 

Зустріч із Міністром оборони Кенії Аденом Дуале

Сторони обговорили поточну ситуацію в Україні, зокрема, на полі бою, та співробітництво у військовому контексті. 

«Важливо, що Кенія є однією із чотирьох африканських країн, які приєдналися до оборонної контактної групи з Україною», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

Водночас він зауважив, що для захисту свободи Україна потребує постійного постачання військової техніки та боєприпасів. «Завжди є потреби. Цінуємо будь-яку допомогу у цей час, яка є одним із основного для справедливої перемоги й миру», — зазначив Олександр Корнієнко. 

Також Перший віцеспікер акцентував про готовність активізувати військово-технічне співробітництво між Україною та Кенією.

Зустріч із Президентом Кенійської торгово-промислової палати

Під час зустрічі з Президентом Кенійської торгово-промислової палати Еріком Руто Олександр Корнієнко обговорив основні напрями співпраці, зокрема, у сферах агропромисловості та IT. 

Перший віцеспікер зауважив, що попри тривалу невиправдану та неспровоковану російську агресію проти нашої країни, Україна рішуче налаштована й надалі підтримувати Кенію у зміцненні її продовольчої безпеки.

«Серед важливих ініціатив між торгово-промисловими палатами наших країн — обмін бізнес-місіями, оновлення Меморандуму про взаєморозуміння між обома палатами, а також можливе призначення представника Торгово-промислової палати України в Кенії», — зазначив він. 

Окрім того, під час зустрічі Олександр Корнієнко особисто продемонстрував застосунок «Дія»: «Держава має сильний потенціал до його розвитку. Це лише один із прикладів потужних українських ІТ-технологій». 

Насамкінець він запросив керівництво Кенійської торгово-промислової палати до Києва, що стане можливістю домовитися про нові шляхи співробітництва. 

Вшанування памяті військовослужбовців під час відвідання Східно-африканського військового меморіалу 

У межах робочого візиту Перший віцеспікер Олександр Корнієнко та членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко вшанували пам'ять військовослужбовців сухопутних військ, які загинули під час просування з півдня до Італійського Сомалі та Ефіопії та під час окупації цих територій, загиблих під час бойових дій на Мадагаскарі у 1942 році, а також пам’ять тих людей, які загинули під час затоплення військового корабля «Хедив Ісмаїл» на шляху до Цейлону у 1944 році. 

Військове кладовище складається з кількох тисяч могил, окремо встановлено меморіал зниклих безвісти. 12 колон у два ряди та висока плита: «1939-1945. На цих колонах написані імена 2 400 чоловіків і жінок багатьох рас, об’єднаних на службі Британській Короні, які віддали своє життя в Італійському Сомалі, Південній Ефіопії, Кенії та Мадагаскарі та яким Фортуна Війни відмовила у відомій і вшанованій могилі».


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19