За участю Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка та Міністра закордонних справ Естонії Маргуса Цахкни у Малині Житомирської області було відкрито зруйнований 6 березня 2022 року російською ракетою міст через річку Ірша.

27 вересня 2022 року, у день проведення Першого форуму з відновлення Житомирщини, Міністерка економіки та інфраструктури (2022-2023 рр.) Естонської Республіки Рііна Сіккут повідомила, що Естонія у межах відновлення Житомирщини допоможе у відбудові моста у Малині, виділивши на це один мільйон євро.

У вступному слові на відкритті моста Перший віцеспікер подякував дружній Естонії за сталу та всебічну підтримку впродовж усього періоду повномасштабного вторгнення та висловив сподівання, що й у майбутньому «наша дружба і наші відносини будуть усе більш тісними».

Він також зазначив, що Естонія, як один із донорів відбудови Житомирщини, вже дотична до її відродження та до майбутньої перемоги України.

«У нас є три складники нашої перемоги: сили оборони, які сьогодні на Сході та  Півдні відвойовують буквально кожен міліметр української землі; спільна справа, спільна єдність усього народу;  і міжнародна допомога й підтримка. Ця перемога буде спільною завдяки вашій допомозі та мужності наших воїнів», — наголосив Олександр Корнієнко та додав, що все зруйноване буде відбудовано — і яскравий цьому приклад відновлений міст у Малині.

Зі свого боку, Голова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко зауважив, що це не реконструкція старого радянського мосту, а новий міст, побудований за сучасними державними будівельними нормами. Зокрема, він став ширшим, витримує більшу вантажопід’ємність, має просторі тротуари, що відповідають вимогам інклюзії, а також на ньому з`явилося освітлення.

«Такою й має бути нова сучасна інфраструктура, про яку наголошує Президент України Володимир Зеленський, говорячи про відбудову», — наголосив Арсеній Пушкаренко, подякувавши Естонії за вже другий об’єкт, який побудовано та відновлено на Житомирщині після нового сучасного дитячого садочку у місті Овруч, що був відкритий цього літа.

«Відкриття цього моста дійсно є способом від мене подякувати вам усім. Цей міст є лише маленьким проектом, який ми зробили. Але хочемо цим показати, що ви не одні, що ми разом із вами», — акцентував Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Він також зауважив, що важливий меседж під час такої важкої війни — українські люди самі будують свою власну країну: «Ми не маємо чекати моменту, коли Україна переможе. Міст має функцію об`єднання, він є об`єднанням і з Європейським Союзом».

«Ви боретеся й за нашу свободу та цінності. І ви маєте знати, що ви ніколи не будете самими», — наголосив Маргус Цахкна.

Після церемонії відкриття моста відбулася спільна нарада щодо подальшої співпраці та допомоги Естонії у відбудові Житомирщини у 2024 році.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52