Заступниця Голови Верховної Ради України  Олена Кондратюк взяла участь у запуску онлайн проєкту з покращення навичок розмовної та письмової української мови на базі Освітнього Центру Верховної Ради України.

«Рада, що така моя ініціатива, як Віцеспікерки Українського Парламенту та однієї із співавторок Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», знайшла свій відгук і починає втілюватися в життя», — підкреслила Олена Кондратюк.

Вона закцентувала, що українське суспільство має згуртуватися навколо популяризації української мови, адже однією з цілей війни для агресора є знищення української ідентичності, мови та культури, як такої.

«Ми це бачимо на окупованих територіях, де першочергового забороняється українська мова, а з бібліотек виносяться і спалюються українські книжки. Натомість окупаційні адміністрації масово завозять російську пропагандистську літературу й так звані підручники», — зазначила Віцеспікерка.

Водночас вона наголосила, що сьогодні в Україні спостерігається  справжнє відродження української мови, яка стала потужним символом єдності для Українського народу в цій війні. Як свідчить соціологія, 80% громадян у 2022 році були переконані, що українська мова має бути основною в усіх сферах спілкування. У 2017-му році таких було лише 60%, а 33% взагалі виступали за двомовність.

Олена Кондратюк зазначила, що онлайн курси з покращення навичок розмовної та письмової української мови відкриті для всіх: і дорослих, і дітей.

«Сподіваюся, вони стануть в нагоді багатьом із п’яти млн вимушених внутрішньо переміщених громадян. Частина з них раніше спілкувалася в побуті російською, тож це гарна нагода покращити свої комунікативні навички державною мовою. Хочеться також, щоб до занять долучалися й українці, які опинилися за кордоном під тимчасовим захистом», — розповіла про важливий складник курсів Олена Кондратюк.

Вона також зауважила, що назва — «Діалоги про Парламент і не тільки» відображає ще одну мету онлайн-проекту, зокрема, більше розповісти про діяльність Верховної Ради України  в умовах воєнного стану, щоб бути цікавими, відкритими та зрозумілими громадянам навіть у такі непрості часи.

Віцеспікерка подякувала Освітньому центру Верховної Ради України за розробку та реалізацію курсу, доктору філологічних наук Анастасії Ковалевській-Славовій, яка долучилася, як експертка і тренерка, та Уповноваженому із захисту державної мови Тарасу Креміню, з яким обговорювалася ініціатива щодо такого мовного парламентського курсу.

«Вірю, що українська скоро стане однією із офіційних мов Європейського Союзу. Постійно кажу про це у виступах у парламентах країн Євросоюзу. Треба нашим європейським друзям і колегам також до цього готуватися і активно вчити українську», — наголосила Олена Кондратюк.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 липня 2024 17:07
23 липня 2024 19:00
22 липня 2024 20:14
22 липня 2024 17:19
20 липня 2024 11:35
20 липня 2024 10:30
18 липня 2024 21:13
18 липня 2024 17:30
17 липня 2024 19:01
17 липня 2024 16:53