Мої дорогі друзі, вітаю! Для мене надзвичайне задоволення повернутися до вас! Надзвичайно радий бачити всіх вас і надзвичайно приємно те, що мене вітають навзаєм. Для канадців – і не лише для мене – велика честь бути прийнятими тут сьогодні, у цьому місці. У Канаді у нас дві офіційні мови, тому я буду говорити і англійською, і французькою, прошу вас використовувати ваші навушники із перекладом.

Стоячи нині тут, перед вами, в осередку української демократії, мої думки в першу чергу спрямовані на благо українських громад, які ви представляєте, яким ви служите. На повагу українських сміливих солдатів, молодих волонтерів, які продають домашню випічку для того, щоб зібрати гроші на дрони. Я молюся за фермерів, які продовжують обробляти землю навіть у той час, коли сусідня держава загрожує їм обстрілами та бомбардуванням, заради того, щоби зростити хліб. Я висловлюю нашу вдячність лікарям та медсестрам, які продовжують лікувати пацієнтів, навіть коли їхні лікарні бомблять. І всі вони вірять в один простий ідеал, який полягає в тому, що українці вільні для того, щоб обирати своє власне майбутнє. (Оплески)

У себе вдома я завжди зазначаю, що демократія не трапляється завдяки випадку. І саме тому ми продовжуємо наші зусилля заради підтримки України. Я переконаний, що українці знають це краще за будь-кого іншого.  Так само як переконаний в тому, що зусилля, сміливість і самопожертва [важливі], особливо, якщо помножені разом, починаючи з того дня, коли ви проголосили свою незалежність понад 30 років тому, і я гордий з того, що саме Канада була однією з перших країн, яка ще в грудні 1991 року визнала вашу незалежність.

Сміливість і самопожертва десять років тому, під час Євромайдану та Революції Гідності, після того, як тодішній Президент відмовився підписати Угоду з Євросоюзом, яка була переважною більшістю прийнята тут, у залі Парламенту, так само і та сміливість, з якою ви зустріли брутальну агресію путіна, і з якою ви взялися за боротьбу. Вторгнувшись в Україну, росія спаплюжила принципи і правила, на яких збудована ООН.

Мир, стабільність та процвітання – те, що світ мав упродовж понад 75 років після останньої війни, – зараз спотворені через брутальний і вандалістський вибір путіна. І зараз ви боретеся не лише за своє виживання, ви боретеся за виживання, в першу чергу, свободи, демократії, права на самовизначення. Ви також боретеся за те, щоби кордони мали значення, навіть якщо сусід з іншого боку кордону має інше бачення стосовно ваших кордонів, і коли має більшу армію, попри те, що його армія переважає вашу хоча б за розміром. І світ не може переоцінити важливість екзистенціальної важливості вашої боротьби.

Борючись за Україну, ви боретесь за свої будинки, культуру, мову, ідентичність. Але в той же час ви боретесь за майбутнє всіх нас. Сміливі люди в Україні, і сміливість народу України довела, що демократія є надзвичайно важливою для того, щоб за неї померти, і робить нас достатньо міцними, щоби виграти.

Через 30, 50 або 80 років у майбутньому, інші покоління дітей вивчатимуть вашу історію у підручниках. І ми сподіваємося, що дійсно ті підручники донесуть значимість і велич ваших звитяг, які стануть поруч з такими ж звитягами, як висадка в Нормандії. Але більше того, буде зазначено, що саме Україна визначила майбутнє ХХІ століття. (Оплески)

І саме тому Канада продовжуватиме стояти пліч-о-пліч з вами так довго і так міцно, наскільки це потрібно. володимир путін зробив серйозний прорахунок, коли виступив із необґрунтованою агресією проти України. І присутність Президента Зеленського на цьому саміті (ред. — Cаміт G7 у Хіросімі) і на інших самітах дуже вплинула на суспільство.

За цей час Канада підготувала 36 тисяч українських військових. З початку брутального вторгнення Канада надала Україні 8 мільярдів доларів, з яких 1 мільярд був призначений на військову допомогу. (Оплески)

Ми запропонували понад 2 мільярди доларів позики на підтримку українського відновлення і відбудови. І сьогодні я також оголосив, що ми надамо 500 мільйонів доларів нового фінансування на військову допомогу.

Крім того, Канада стане частиною міжнародного об’єднання , яке буде готувати українських пілотів в межах підготовки військових пілотів для того, щоби вони могли захищати Україну також і у повітрі. І це повинно бути вибором саме України, як захищати себе і як захищати своїх людей. І саме тому Канада всіляко підтримуватиме співпрацю України з НАТО, для того, щоби підтримати якнайшвидший вступ України [в НАТО], як тільки це дозволять обставини.

Усі ми хочемо, щоб Україна стала переможницею, і щоб ця війна закінчилася якомога раніше. Ми всі хочемо миру, миру для українців, але миру на українських умовах. росія повинна повністю, негайно та безумовно відізвати всі свої збройні сили з території України!

І, певна річ, Канада підтримує ініціативу України щодо справедливого та сталого миру на умовах територіальної цілісності та суверенітету України. Минулого тижня я прочитав історію одного з українських солдатів із позивним «Кадет». Він долучився до армії буквально наступного дня після того, як йому виповнилося 18, і то був четвертий день вторгнення росії до України. Коли він має вільну хвилинку, він грає в мобільні ігри на своєму смартфоні, якщо знаходить доступ до Інтернету в окопах, і він є одним із українських героїв. Але моєму найстаршому сину 15, і попри те, що за зростом він вже мене переважає, я не можу уявити, що через кілька років він теж може стати до бою. Коли діти та сім'ї живуть по всій Україні в таких умовах – це надзвичайно складно навіть уявити, але, тим не менш, це все є частиною наших реалій: те, що ви робите, чому ви це робите і як ви це робите. Кожного разу, коли я чую від Володимира [Зеленського], що відбувається, кожного разу, коли я чую від Христі [Фріланд] про те, як живе її сім'я тут, в Україні, чи коли я чую повідомлення від канадійців про їхню рідню, яка проживає в Україні – все це стає реаліями.

Канада продовжить допомагати і нести свою допомогу. З початку минулого року Канада прийняла чверть мільйона українців. Це люди, які не хотіли їхати з України, вони всі люблять свою країну і, звичайно, вони сподіваються повернутися якнайшвидше. Але поки вони у нас – ми, канадійці,  їм допомагаємо. Ми даємо робочі місця, допомогу, мовні курси  – все те, що допоможе гідно пройти це тяжке випробування.

Я відвідав школу святого Димитрія в Торонто, де понад сотня українських дітей нині продовжують навчання. Викладачі, однокласники зібрали для них одяг, підручники, гігієнічні набори для того, щоб вони забезпечили не лише свої сім'ї, але і передали своїм сусідам. Додатково облаштовуються бібліотеки, місцеві церкви, громадські центри й ціла мережа, яка забезпечує те, щоб українці отримували дозвіл на переміщення за надзвичайних обставин, для того, щоб отримати доступ до такої допомоги, для того, щоби вони могли скористатися допомогою лікарів, соціальних і психологічних працівників, могли продовжувати своє навчання і таким чином підтримувати спроможність України до подальшої боротьби. І, знову ж таки, ми всі знаємо про особливий зв'язок між нашими країнами, тут немає нічого нового, бо канадійці та українці походять з одного кореня впродовж багатьох років.

У 1891-му Іван Пилипів та Василь Єлиняк були першими українцями, які прибули до Канади, і дуже багато після них пішли їхніми кроками і оселилися на канадській землі. Упродовж багатьох років вони обробляли землю, будували церкви, які увінчані чудовими куполами. І зараз ландшафти Канади є надзвичайно схожими до ландшафтів України – із золотими нивами та чистим блакитним небом, як кольори вашого прапора. І саме завдяки українцям Канада досягла того рівня достатку та здобутків, який допоміг їй зайняти належне місце серед інших атлетів, науковців та політиків. Зокрема,  чудовим прикладом того є пані Христя Фріланд, яка представляє і наш Уряд сьогодні. (Оплески)

Українці допомогли нам розбудувати нашу країну впродовж попередніх поколінь. І всі канадці будуть вдячні навзаєм і на віддяку допомагати вам і майбутнім поколінням українців у відбудові.

Коли я побачив, що Національний банк України видав пам’ятну медаль, яка містила на своєму обороті канадський прапор, я зрозумів, що дійсно це того вартує, бо ми робимо це не заради грошової одиниці, не заради красного слова подяки, але тому, що ми дійсно вас поважаємо. І саме Канада була першою у складі Групи Семи, яка прийняла належне законодавство, що дозволяє нам офіційно накладати арешт та використовувати вивільнені кошти для того, щоб відшкодовувати Україні ту шкоду, якої завдає російський сусід.

Більше того, минулої весни [російське] повітряне судно Антонов 124 приземлився у міжнародному аеропорту Торонто. Як тільки він приземлився, одразу був заарештований. І сьогодні я хочу оголосити, що ми арештували цей потужний авіаборт для того, щоби зробити все належне і гарантувати, що він ніколи більше не підтримуватиме російської війни. І це саме той момент, коли безмірні наслідки для України можуть настати, але так само безмірними є наслідки для майбутнього всього світу.

Путін і пандемія показали демократіям ризики економічної залежності від диктатур. Держави-антагоністи використовують нашу економічну взаємозалежність для власної геополітичної вигоди.

Демократичний світ більше не повинен залежати від милості будь-якої країни, яка може просто перекрити крани, щоб завдати шкоди нашим громадянам.

Ось чому з нашими партнерами та союзниками ми працюємо над досягненням нового консенсусу.

Інвестиції в постачання енергії та ресурсів через довірених, надійних партнерів – це не лише захист нашої енергетичної безпеки та нашої економіки.

Йдеться про побудову світу, де недемократичні, жорстокі режими не зможуть отримати вигоду від енергетичної кризи та кризи ланцюга постачання, спричиненої їхніми власними злочинами.

Йдеться про зміцнення країн, які поважають засновану на правилах торгівлю та порядок.

 Путін діяв з неймовірною жорстокістю та використовував як зброю енергію і продовольство, спричиняючи труднощі у всьому світі.

Відсутність продовольчої безпеки найгостріше відчувається найбільш уразливими верствами населення, особливо на Глобальному Півдні.

Світовий голод, який стільки років був тихим, знову підняв свою голову завдяки володимиру путіну. До війни Україна постачала на світовий ринок близько 45 млн. тонн зерна на рік. Сьогодні росія обмежує експорт зерна з України.

Звертаючись до тих, хто вважає, що може ще все виправити, або що єдиний спосіб перемогти – це побороти інших. Звертаючись до тих, хто вважає геополітику нульовою ставкою в якійсь азартній грі, ми хочемо сказати: «Досить! Це чіткий вибір, який світ зараз має перед собою і який він зробив». І цей вибір є надзвичайно чіткий – демократія, де переважає верховенство права, де розвиток є спільним для різних народів, де розмаїття поважається, де середній клас отримує всі належні можливості для свого розвитку, де громадяни самі обирають свою долю, – на противагу автократії, де саме право сильного домінує, де тирани мають безмежну владу, а авторитарні режими не мають жодної думки ні про свій народ, ні про інші народи. І цей вибір є абсолютно зрозумілим, кожного дня він стає лише більш чітким.

Наш колективний успіх повністю переплітається з успіхом інших, міжнародне право та фундаментальні принципи і цінності, які будують наш світ, вони є справедливими до всіх і кожного, але рамки, які ми додатково запроваджуємо, можуть цьому завадити. Лише стабільність дозволяє всім нам процвітати у всьому світі, і саме тому нації, демократії та економіки розвиваються в Азії, в  Африці, в інших регіонах нашої планети, які борються проти колоніалізму, вони всі є частиною нашої боротьби, вашої боротьби, яку ми підтримуємо. І саме в цьому полягає те звернення, з яким Канада звертається до всіх своїх партнерів у світі.

Що стосується союзників Канади, то Канада дійсно має одні з найбільш потужних зв’язків у світі, 21 член ОПЕК, 31 член в ООН, члени інших організацій. Ми всюди будемо поширювати одне й те саме повідомлення, що треба допомагати Україні, битися за ці цінності, тому що Канада чудово розуміє, про що йдеться. (Оплески)

Друзі мої, я постійно продовжую дивуватися і отримувати наснагу від вашої стійкості та сміливості. Ви вистояли під загрозою путіна з початку його вторгнення. Ви підняли весь світ, поставивши його на свій бік, і ви жодної хвилини не думали про те, щоби здатися, так само як і ми.

Минулого року, перед тим, як президент Зеленський звернувся до канадського парламенту, я сказав, що демократіям у всьому світі пощастило, що він є їхнім поборником. Я досі твердо підтримую ці слова. І сьогодні я можу сказати те ж саме про всіх вас тут особисто, віч-на-віч: дякую вам за те, що ви боретеся за демократію. (Оплески)

І, в якості парламентаріїв ваша робота є надзвичайно важливою, бо демократія потребує сильних інституцій таких, як Верховна Рада, повірте моєму слову. Я очолюю уряд Канади, але я також маю, відповідно до нашої системи, неймовірний привілей бути членом парламенту серед 337 інших.

Я знаю, наскільки важливою є робота, яку ви виконуєте день у день, щоб служити людям, боротися за них. (Оплески)

Демократія – це той спосіб життя, який ми обрали. Вона не трапляється випадково і не триватиме без додаткової підтримки, отож давайте розберемося чітко: жоден диктатор не зможе забрати від нас цей вибір.

Громадяни повинні бути вільними у виборі своїх лідерів і свого майбутнього. Люди всюди повинні мати можливість вільно висловлювати свою думку, не піддаючись свавільному ув’язненню. Уряди мають бути прозорими та підзвітними, і вони повинні ставитися до людей з повагою та гідністю, яких вони заслуговують. Це цінності, які поставлені на карту. І це те, за що ви щодня стоїте на передовій.

Сьогодні, знову відвідавши вашу країну під час цієї жахливої війни, я бачу горе та розруху на власні очі. Але одне, що я також бачу, – це надзвичайна мужність і надія. Тут за мною, а над цією будівлею – Домом українського народу – майорить ваш синьо-жовтий прапор. Україна стоїть і стоятиме.

За словами великого українського поета Тараса Шевченка, Україна завжди буде «родиною вольною». Бо ні бомби, ні кулі, ні агресори ніколи не заберуть у вас прагнення до свободи і гордості за вашу культуру, вашу мову, вашу історію і ваше майбутнє як українців. (Оплески)

Дякую вам!

Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30