Про це Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив під час Конференції до Міжнародного дня захисту дітей «UА: Війна. Недоспівана колискова» на панелі «Викрадені з колисок. Депортація та геноцид».

Питання дітей мають перебувати на найвищому рівні порядку денного діяльності міжпарламентської дипломатії

«Депортація — це геноцид, що чітко вказано у Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього», — зауважив Перший віцеспікер, акцентувавши, що питання щодо дітей мають перебувати на найвищому рівні порядку денного діяльності міжпарламентської дипломатії. Він повідомив, що вже є рух на цьому треку, адже парламенти держав почали засуджувати депортацію українських дітей до територій російської федерації та закликати міжнародну спільноту притягнути злочинців до кримінальної відповідальності. «Надалі ми плануємо ще більше приділяти увагу саме до цього задля більшої кількості відповідних рішень держав світу», — зазначив Олександр Корнієнко.

Він також зауважив, що Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації: «Відповідати на таку державну політику росії необхідно саме через міжнародні механізми права, притягуючи винних до відповідальності». А 16-17 травня відбувся історичний саміт Ради Європи у Рейк’явіку, де було закладено основи механізму покарання російської федерації за скоєну агресію. Учасники саміту схвалили започаткування міжнародного трибуналу за злочин агресії та засудили депортацію громадян України, зокрема, дітей.

Повернення дітей на батьківщину покладено в план Bring Kids Back UA

«Створення міжнародного спеціального трибуналу допоможе розслідувати злочини депортації — над цим працює вся дипломатична команда України на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським та керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком», — зауважив Перший віцеспікер.

Він також наголосив, що необхідно зупинити викрадення дітей і ставлення до цього у світі, а також працювати у частині міжпарламентської взаємодії, що покладена в план Bring Kids Back UA, заради повернення дітей на батьківщину — до України. «Верховна Рада України буде й надалі завжди готовою наблизити справедливість та процес повернення маленьких українців та українок додому», — наголосив він.

Довідково. Конференцію до Міжнародного дня захисту дітей «UA: Війна. Недоспівана колискова» організовано за участю Офісу Президента України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31