У межах офіційного візиту до Республіки Польща Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Президентом Польщі Анджеєм Дудою. 

Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, продовження та пришвидшення військової допомоги, підтримки України на шляху до членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору, а також відбудови України. 

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність Польщі за всю надану допомогу, навчання наших військових та згоду тренувати українських пілотів. 

«Для України питанням №1 залишається продовження та пришвидшення військової допомоги — від Польщі та через Польщу», — наголосив Руслан Стефанчук. Він також зауважив, що згода тренувати українських пілотів — «це перший крок, за яким має бути наступний», висловивши сподівання на приєднання Польщі до льотної коаліції. 

«Верховна Рада України виконала всі рекомендаціії Європейської комісії та прийняла всі необхідні законодавчі акти — ми дуже очікуємо на позитивну оцінку з боку європейських інституцій», — акцентував Голова Верховної Ради України, додавши, що для України важливо перейти вже цього року до перемовин про повноцінне членство в Європейському Союзі. 

«Українська армія — це де-факто армія НАТО, адже українські захисники та захисниці воюють за стандартами Альянсу, зброєю Альянсу та виконують основну місію — захищають країни Організації Північноатлантичного договору від нападу російської федерації», — зазначив Руслан Стефанчук. Він наголосив, що на майбутньому Саміті НАТО у Вільнюсі Україна прагне почути сформоване спільне бачення Альянсом модальностей вступу України. 

«Дуже важливою є не просто перемога на полі бою, а мир. Для нас дуже важливим є питання справедливого миру», — зауважив Спікер Парламенту України, висловивши вдячність Польщі за підтримку формули миру Президента України Володимира Зеленського. Він додав, що важливим складником справедливого миру є повернення всіх незаконно депортованих до росії українських дітей, а також виплата агресором репарацій Україні. 

Окремо сторони обговорили і процес відбудови України.

«Відбудова України має стати історією успіху всього цивілізованого світу», — зазначив Руслан Стефанчук. Він повідомив, що між Польщею та Україною вже підписано окремий меморандум про співпрацю у галузі відбудови: «Спільними зусиллями відбудуємо Україну й зробимо її ще сильнішою та сучаснішою». 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33