У межах офіційного візиту Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся зі Спікером Парламенту Королівства Швеція Андреасом Норленом і членами комітетів Парламенту. 

Сторони обговорили продовження надання військової допомоги Україні, питання впровадження формули миру Президента України Володимира Зеленського, санкційний тиск проти російської федерації, а також євроінтеграційний шлях України.

 

«Критично важливе питання для нас — продовження оборонної підтримки. Передача найновітнішого озброєння, зокрема, винищувачів Gripen. Це ті літаки, які допоможуть нам здобути перевагу й перемогу у небі», — наголосив Голова Верховної Ради України, акцентувавши на потребі продовжувати підготовку та тренування українських воїнів.

Також він зауважив, що формула миру Президента України Володимира Зеленського є формулою справедливого миру, у контексті якої важливим є притягнення росії до відповідальності за всі скоєні в Україні злочини. «Коли ми говоримо про справедливий мир, не можемо обійти увагою питання справедливого покарання для рф і путіна, які розпочали цю війну», — зазначив він, зауваживши, що подальше розслідування Міжнародного кримінального суду, створення та активна робота спеціального трибуналу є пріоритетом: «На відміну від путіна, який демонструє публічну зневагу до міжнародного права, Україна навіть під час війни вважає, що єдиний варіант здобуття миру — покладатися на міжнародне право й цінності міжнародної спільноти».

 

«Зараз Швеція головує у Раді Євросоюзу, і я сподіваюся, що проміжна оцінка виконаних Україною завдань із боку ЄС буде до початку липня, за шведського головування», — зауважив Руслан Стефанчук, повідомивши, що Україна сподівається на відкриття перемовин про повноцінне членство в ЄС уже цього року. 

Голова Верховної Ради України закликав Риксдаг Швеції прийняти резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу. 

«Ряд рішень щодо надання військової, гуманітарної та економічної підтримки Україні було прийнято за широкого політичного консенсусу у залі», — наголосив, зі свого боку, Спікер Парламенту Швеції, зауваживши, що підтримка України продовжиться й надалі. Він повідомив, що Уряд ухвалив вже 11 пакетів на підтримку України, сума яких становить приблизно чверть оборонного бюджету Швеції.

 

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив вдячність за солідарність з Українським народом та всебічну підтримку України, а також за надану військову, фінансову й гуманітарному допомогу. «Український народ, Збройні Сили України роблять усе, щоби завершити цю війну перемогою України. Ми вдячні всім нашим партнерами, які стоять поруч із нашими героїчними воїнами, які боронять весь цивілізований світ і наші цінності на передовій фронту», — зазначив він. 


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31