У межах робочого візиту до Великого Герцогства Люксембург українська делегація провела ряд зустрічей.

Під час зустрічі з делегацією Великої Британії українські парламентарії висловили вдячність за нову зброю, яка наближає Перемогу України, а також за проведення тренувань для українських захисників. «Це дуже важлива та реальна допомога для України», — наголосив Олександр Корнієнко. 

Із представниками Іспанії українська делегація також обговорила необхідну підтримку України, зокрема, у питаннях щодо вступу України до Організації Північноатлантичного договору.

«Для нас важливо розпочати переговори з Євросоюзом про вступ вже цього року. Це стало би потужним сигналом підтримки України з боку ЄС», — наголосив Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва Олександр Мережко під час зустрічі з делегацією депутатів Європейського Парламенту. Водночас народні депутати України проінформували європейських парламентаріїв про виконання семи обіцянок, даних при отриманні кандидатського статусу, та Угоди про асоціацію. Водночас сторони обговорили результати Діалогу Жана Моне та подальші кроки посилення взаємодії між Верховною Радою України та Європейським Парламентом. 

Із делегацією Люксембургу делегація від України проговорила питання досвіду побудови справедливої й стабільної дипломатії, а також бачення України наступних кроків у напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції — відкриття переговорного етапу щодо вступу України в ЄС вже цього року та конкретики у питанні членства в Організації Північноатлантичного договору.  

«У межах діалогу з делегацією Фінляндії наголосили на наших очікуваннях від рішень саміту у Вільнюсі — чіткого алгоритму руху, запрошення України до Альянсу й гарантій безпеки», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він зауважив, що Україна дуже вдячна міжнародним партнерам за підтримку та суттєву допомогу у всіх наших прагненнях: «Сподіваємося на їхнє продовження й надалі. Разом до перемоги». 

«На сесії ПА НАТО у Люксембурзі ми ведемо надзвичайно важкі переговори щодо тексту підсумкової декларації», — зауважив, зі свого боку, заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв. Він акцентував, що українська делегація «жорстко наполягає на формулюваннях, які закличуть країни НАТО на саміті у Вільнюсі висловитися за членство України в Альянсі». 

Водночас Єгор Чернєв повідомив, що, крім попередньої роботи у кулуарах, під час виступу перед самим голосуванням наполягатиме на внесенні додаткових правок і доповнень до підсумкового тексту декларації: «Резолюція ПА НАТО стане додатковим фактором для рішень саміту у Вільнюсі. Тож боремося до кінця». 

До зустрічей також доєдналися Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк, заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, членкиня Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська, член Комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук та член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький. 

Довідково. Перший віцеспікер Олександр Корнієнко 18-22 травня перебуває з робочим візитом у Великому Герцогстві Люксембург.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15