У межах робочого візиту до Люксембургу на полях Парламентської асамблеї НАТО Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів зустріч із представниками Конгресу Сполучених Штатів Америки. 

Сторони обговорили, зокрема, питання продовження військової допомоги Україні, створення спеціального трибуналу щодо злочину росії та переосмислення архітектури міжнародної безпеки. 

«Американська високоточна зброя й українська хоробрість на полі бою зруйнувала не один міф щодо російської армії», — наголосив насамперед Олександр Корнієнко, додавши, що нещодавно всі побачили повний крах міфу про аеробалістичні ракети «кинджал», знищені системою «Patriot». 

Також він висловив вдячність за рішення щодо підтримки міжнародної коаліції винищувачів для України: «Сучасні літаки дозволять Україні захистити небо та свої кордони».

 

Учасники зустрічі обговорили ритмічність та важливість постійного постачання зброї. Українська делегація також проінформувала колег про останні ракетні атаки, які відбуваються майже щоденно, зокрема, над Києвом. 

Окрім того, сторони обговорили відповідальність російської федерації за скоєні злочини, зокрема, питання створення міжнародного спеціального трибуналу. 

Водночас Олександр Корнієнко акцентував на необхідності для світу шукати шляхи відновлення міжнародного права та світового порядку, зокрема, на потребі працювати над новою архітектурою безпеки. Перший віцеспікер порушив питання щодо власних спостережень і дискусій на останніх конференціях, які він відвідував у країнах Балтії: «Ми вже розпочали роботу над укріпленням міжнародного порядку й архітектури безпеки — маємо й надалі ще активніше працювати над цим, щоби не дозволити повторити агресію знов».

 

Українські делегати закликали підтримати євроатлантичний шлях України. «Очікуємо конкретику від результатів Вільнюського саміту щодо українських питань, зокрема, запрошення до Альянсу та гарантій безпеки для України», — зауважив Олександр Корнієнко. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України запропонував колегам із Конгресу «об’єднати зусилля у формуванні нової експертизи та прискіпливого вивчення такого ганебного явища як рашизм»: «Маємо дати на це відповідь всі разом — і в безпековій сфері, і у сфері пошуку нових сенсів боротьби за демократичні цінності в усьому світі».

Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала американським конгресменам за їхню роль у просуванні рішення про початок навчання українських пілотів на F-16: «Надання винищувачів серйозно зміцнить нашу спроможність захищатися. Те, яке значення у цій війні має сучасна західна зброя, показав досвід вправного використання систем Patriot». Водночас вона закликала партнерів не створювати перебільшені очікування від контрнаступу, адже окупант ще досі дуже сильний і має великі ресурси, тому допомога Україні має тривати й посилюватися. «Розраховуємо на якісну зміну взаємин між НАТО та Україною у Вільнюсі. На жаль, поки серед членів НАТО немає консенсусу щодо безпосереднього запрошення України в Альянс, але досягнення цього політичного рішення є принциповим для майбутнього Європи. Це розуміють дедалі більше партнерів, адже це реальність, яку просто неможливо ігнорувати», — наголосила вона.

Зі свого боку, заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв наголосив на важливості підтримки шляху України до Організації Північноатлантичного договору, а також розширенні міжнародної коаліції винищувачів для України, зокрема, наданні літаків F-16.

 

Заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк закликала ухвалити рішення про майбутній вступ України до НАТО після завершення війни, а також підтримати ініціативу створення спеціального органу з повернення депортованих до росії українських дітей, зокрема, напрацювання міжнародного механізму із цього питання.  

Членкиня Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська зауважила, що під час зустрічі делегація Сполучених Штатів Америки запевнила у двопартійної підтримці України. Вона зазначила, що американські колеги сказали, що натхненні боротьбою України, а також наголосили, що «вони з Україною до самого кінця та будуть допомагати стільки, скільки потрібно». Окрім того, Соломія Бобровська акцентувала, що кожна доба є критичною для планування повномасштабного контрнаступу Збройних Сил України, саме тому різниця у часі між рішеннями на зустрічах у форматі «Рамштайн» та надходженнями зброї для українських військових на фронт має зменшитися.

 

Насамкінець Голова Постійної Делегації України у ПА НАТО Єгор Чернєв подарував американській делегації уламок того самого «величного кинджалу», Голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожем’якін передав шеврони частин Сил оборони, зокрема, ЗСУ, які боронять Бахмут, а Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко передав малюнки маленьких українців та українок від Освітнього центру Верховної Ради України. 

Довідково. Перший віцеспікер Олександр Корнієнко 18-22 травня перебуває з робочим візитом у Великому Герцогстві Люксембург.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00