Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту до Великого Герцогства Люксембург зустрівся з Віцепрем’єр-міністром, Міністром оборони Люксембургу Франсуа Баушем та Міністеркою культури і юстиції Люксембургу Сем Тенсон. 

Насамперед українські делегати проінформували про поточну ситуацію в Україні та наслідки ракетних атак російської федерації по українських містах. 

«Маємо зробити все для встановлення відповідальності за звірства та злочини, скоєні державою-терористом», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що Україна високо цінує готовність люксембурзької сторони долучитися до розслідування злочинів росії. 

Окрім того, учасники зустрічі обговорили євроінтеграційний трек України. Перший віцеспікер наголосив на очікуваннях України на найближчу перспективу, а саме — відкритті переговорного процесу про членство України в Європейському Союзі вже цього року. 

«Ми працюємо всі разом над одним завданням — перемогою й так швидко, як це можливо. Адже це безпека, мир і справедливість всього світу, зокрема, європейського континенту», — наголосив Олександр Корнієнко. 

Заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв, зі свого боку, подякував за запрошення на зустріч, наголосивши, що це є проявом сильної позиції Люксембургу з підтримки України у цій жахливій війні. «Знаю, що ваша підтримка становить 16% від вашого бюджету оборони. Розуміємо та цінуємо, що ви з нами. Ми всі боремося за демократичне майбутнє у світі з міжнародними правилами проти цієї армії варварів», — наголосив він. 

Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе акцентувала, що Україна закликає підтримати створення спеціального трибуналу щодо розслідування російських злочинів: «Якщо росія не буде покарана, вона завжди намагатиметься повернутися до своєї агресивної діяльності». 

«Це критично важливо для нашої перемоги й поразки рф. Разом із вами працюємо для перемоги України», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Зі свого боку, Віцепрем’єр-міністр, Міністр оборони Люксембургу Франсуа Бауш також зазначив, що у 2022 році Люксембург витратив 16% оборонного бюджету на підтримку України. «Ми залишаємося відданими та прагнемо досягти такого рівня амбіцій й у 2023 році», — наголосив він. 

«Завжди важливо пам’ятати, чому ми рішуче підтримуємо Україну. Депортовані діти, ув’язнені солдати, зґвалтовані жінки: відповідальність має вирішальне значення через МКС і спеціальний трибунал щодо злочину агресії», — акцентувала під час зустрічі Міністерка культури та юстиції Люксембургу Сем Тенсон. 

У зустрічі також взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, Голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожем`якін та членкиня Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська. 

Довідково. Перший віцеспікер Олександр Корнієнко 18-22 травня перебуває з робочим візитом у Великому Герцогстві Люксембург.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00