Про це Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосив під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC) у Люксембурзі.

 

Українські захисники звільнили майже половину території, окупованої російськими військами

Насамперед він наголосив, що українські захисники звільнили майже половину території, окупованої російськими військами з початку повномасштабного російського військового вторгнення: «Цей процес триватиме до повної деокупації нашої суверенної території у міжнародно визнаних кордонах».

росія має бути покарана за всі скоєні злочини

«Україна бореться не лише за власну територію, а й за всю Європу — від того, як закінчиться ця війна, залежатиме майбутнє не лише нашої країни», — водночас зауважив Перший віцеспікер. 

Він висловив вдячність за рішення США запровадити санкції проти структур «росатому», а також за створення альянсу між Канадою, Францією, Японією, Великою Британією та США, спрямованого на витіснення росії з міжнародного ринку ядерної енергетики: «Світ не може дозволити росії залишатися безкарною. росія має бути покарана за всі скоєні злочини. За кожну випущену кулю, кожну ракету, закладену міну, зруйнований будинок, забране життя».

 

Історичне рішення МКС про видачу ордеру на арешт путіна є поворотним у притягненні до відповідальності 

«Вітаємо рішення Міжнародного кримінального суду щодо видачі ордеру на довічний арешт президента путіна та марії львової-бєлової за ймовірні воєнні злочини, пов’язані з незаконною депортацією дітей з окупованих районів України до російської федерації», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що історичне рішення МКС знаменує поворотний момент у процесі притягнення до відповідальності всіх винних у злочинах, скоєних в Україні, — з вищого керівництва терористичної держави.

Під час виступу Олександр Корнієнко закликав кожну державу розглянути можливість приєднання до спеціального трибуналу щодо злочинів агресії проти України. На підтримку його створення прийнято шість резолюцій ПАРЄ, п’ять резолюцій Європарламенту, а також резолюції ПА НАТО та ПА ОБСЄ, парламентів Литви, Естонії, Нідерландів, Чехії, Франції, Латвії, Словаччини, Молдови та Польщі. «Нині Україна працює у межах ООН над текстом резолюції про створення спеціального трибуналу», — зазначив він.

 

російська влада продовжує депортацію та переміщення українських громадян, зокрема, дітей 

Водночас він повідомив, що російська окупаційна влада продовжує системну депортацію та примусове переміщення громадян України до росії та в межах окупованої росією частини України, а також примусове усиновлення українських дітей: «Зафіксовано 19 393 випадки примусового переміщення українських дітей. 4 396 українських дітей зі спеціальним статусом (діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування) залишаються на тимчасово окупованих територіях та в росії».

 

Вартість відбудови та відновлення в Україні зросла до 411 мільярдів доларів США

«Війна завдала значного удару по економіці та соціальній сфері. За спільною оцінкою, оприлюдненою 23 березня Урядом України, Групою Світового банку, Європейською Комісією та ООН, вартість відбудови та відновлення в Україні зросла до 411 мільярдів доларів США», — наголосив Олександр Корнієнко, додавши, що у 2023 році Україна потребуватиме 14,1 млрд доларів США на критичні та пріоритетні інвестиції у реконструкцію та відновлення. «Ми цінуємо фінансову допомогу, яку надають наші партнери, щоб утримати економіку України на плаву», — зазначив він.

 

Найкращою гарантією майбутньої безпеки як в Україні, так і в євроатлантичному просторі, є членство України в НАТО

«Найкращою гарантією майбутньої безпеки як в Україні, так і в євроатлантичному просторі, є членство України в НАТО», — акцентував Перший заступник Голови Верховної Ради України, додавши, що Вільнюський саміт є унікальною можливістю для країн-членів Альянсу послати конкретний сигнал щодо подальшого запрошення України до членства в НАТО — визначити конкретні плани та перспективи вступу України до Організації Північноатлантичного договору. 

«Маємо зберігати єдність і рішучість в ухваленні стратегічних рішень, які зміцнять колективну безпеку НАТО і сприятимуть тривалому миру в Європі», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

 

Довідково. 18-22 травня Перший віцеспікер Олександр Корнієнко перебуває з робочим візитом у Великому Герцогстві Люксембург. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15