У межах офіційного візиту до Королівства Норвегія Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів спільну зустріч із Президентом Стортингу (Парламенту) Масудом Гаракхані, пані мером міста Драммен Монікою Мірвольд Берг і представниками провідної волонтерської організації Синього Хреста Норвегії з тимчасово переміщеними українцями. 

«Для України, Норвегії та цивілізованих країн світу люди й людські життя є найвищою цінністю», — наголосив під час зустрічі Руслан Стефанчук. Він висловив вдячність Королівству Норвегія за надання прихистку та можливості вберегтися від розв’язаної росією війни понад 40 тисячам українців. 

Водночас Спікер Парламенту України висловив особисту вдячність Президенту Стортингу (Парламенту) Масуду Гаракхані за здійснений в Україну візит, турботу, солідарність і небайдужість упродовж усієї боротьби України. 

«Як і рік тому, ми дуже сподіваємося на підтримку наших друзів. Адже саме це є запорукою найбільшої мрії всіх присутніх тут та в Україні, це запорука нашої якнайшвидшої перемоги», — акцентував Руслан Стефанчук. Також він зазначив, що українці та українки, які знайшли прихисток у Норвегії, вдячні за високий рівень підтримки й допомоги, який вони отримують: «Але кожен із них має найбільшу мрію — повернутися у мирну Україну». 

Голова Верховної Ради України наголосив, що Україна й надалі потребує підтримки та допомоги — у забезпеченні зброєю, євроатлантичному шляху та спільній перемозі над російським агресором.

«Усі ми, хто пережив війну, знаємо, що ці спогади нічим не стерти. Ваша боротьба — це й наша боротьба», — зазначив Президент Стортингу Королівства Норвегія Масуд Гаракхані. 

Він повідомив, що всі норвезькі муніципалітети приймають і розселяють українські сім’ї: «Вони роблять це сердечно, із теплотою сердець, як і моє рідне місто Драммен».

«Норвегія — одна з тих країн, яка показує, що з допомогою демократичних інституцій треба співпрацювати, аби довготривало підтримувати Україну», — зазначив Масуд Гаракхані. Президент Стортингу додав, що, зокрема, Норвегія допомагає Україні через Програму Нансена, у межах якої надається військова та гуманітарна підтримка, а також у питанні відбудови України. 

Зі свого боку, пані мер міста Драммен Моніка Мірвольд Берг повідомила, що над міською ратушею було піднято Прапор України, одразу як почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну у лютому торік. «Ми зробили це у знак солідарності з Україною, аби показати, що всі вільні незалежні нації підтримують Україну, — і  боротьба України є також боротьбою Норвегії», — зауважила вона. 

Водночас Моніка Мірвольд Берг розповіла, як муніципалітет працює для українських біженців. Зокрема, у Драммені розташований пункт проживання, яким займається неурядова організація «Блакитний Хрест» у тісній співпраці з міською владою. Вона додала, що місто прийняло вже 360 біженців з України. 

Водночас усі українці, які прибули по прихисток до Норвегії, мають право на участь в інтеграційній програмі тривалістю в один рік, коли вони вивчають норвезьку мову, знайомляться з норвезьким суспільством і його функціонуванням, а також формують мережу контактів щодо подальшого навчання та працевлаштування. Для дітей і молоді до 18 років є окремі програми, зокрема, працює дитячий садок: «Була у них в гостях, дітки співали й українською, і норвезькою мовами, — це незабутні враження». 

«За право обирати свій шлях, розвиватися так, як хочемо ми, сьогодні воює Україна. Знаю, що на цьому шляху ми не одні. Дякуємо Норвегії за важливу підтримку, солідарність, за те, що ми разом. І разом ми будемо до нашої спільної перемоги», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00