Шановний пане Голово Верховної Ради України! Пане Руслане Стефанчук!

Шановні друзі, пані й панове українські депутати!

Я дякую вам за те, що запросили відвідати Україну. Від себе особисто, від нашого Парламенту, від членів нашої делегації хочу сказати, що ми тут маємо представників від кількох політичних португальських партій – соціалісти, соціал-демократи, ліберали. І я хочу подякувати за нагоду зустрітися з Володимиром Зеленським – нашим героєм, українським Президентом, і з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. І я маю превелику честь звертатися сьогодні до пленарного засідання Верховної Ради.

Наша делегація має особливу мету: висловити глибоку солідарність португальського народу з українцями, підтверджуючи те, що Португалія цілковито підтримує українську боротьбу проти свого ворога, безжального ворога, що зазіхає на невід'ємне право українців мати свою землю, свою територію.

24 лютого 2022 року наш Уряд, наш Парламент, наш Президент Республіки висловили одностайно засудження агресії з боку російської федерації і підтвердили засади ООН і хартії цього органу, цілковито відкидаючи будь-який намір змінити кордони європейських держав силоміць. І ми, безумовно, підтверджуємо і підтримуємо право України боронитися законним чином. Ми вітаємо українських переміщених осіб і підтримуємо санкції проти тих, хто відповідає за навалу, і також вимагаємо припинення збройної агресії та виведення всіх військ з усіх окупованих українських територій.

Від самого початку агресії португальський Парламент висловлював свою солідарність з Українським народом і його керівництвом багато разів. Ми пригадуємо сесію у квітні 2022 року з Президентом Зеленським. Ми мали також відеоконференцію у травні 2022 року з паном Русланом, Головою Верховної Ради України. І 24 лютого ми мали пленарні дебати з приводу війни проти України і висловили вже тоді нашу цілковиту підтримку Українському народові і наш осуд російської агресії. І також відповідні комітети португальського Парламенту, і португальсько-українська група проводили численні заходи під приводом українського посольства в нашій столиці із українською громадою, що перебуває в Португалії.

Пане Президенте! Пані і панове! Пане Голово!

Це жах, коли одна сторона провокує іншу сторону, яка має не просто право, а і обов'язок оборонитися зі зброєю. Отже, настав час підтримувати Україну, потрібне військове спорядження і інші засоби для оборони країни, коли агресор, як от росія, умисно цілить в цивільних, бомбардує міста, житлові квартали, школи й лікарні, скоюючи воєнні злочини. Міжнародна громада має діяти, щоби притягнути винних до суду, до відповідальності.

Війна в Україні стосується всієї Європи. Ми не можемо дозволите, щоб логіка імперіалістської експансії знову затягнула Європу у прірву безладдя. Ми вважаємо, що треба боронити міжнародне право, мир наших громадян, щоб забезпечити світовий лад на підставі правил і доброго розуму, а не сили.

Ми хочемо миру в Україні, миру, що може настати тільки через припинення російської військової агресії і безумовного виведення всіх російських військ з усіх окупованих українських територій. (Оплески)

Пане Голово, шановні друзі!

Як парламентарі, ми маємо також відігравати дуже важливу роль, приділяючи пильну увагу політичній риториці, що йде від кремля. Незаконні наративи дуже небезпечні і їх треба заперечити. Те, що росія заявляє якесь історичне право на те, що колись належало до території під домінуванням колишньої російської імперії, ця ідея є неправдива, хибна і неприйнятна для нас цілковито.

Думка про те, що кінець СРСР, я тут цитую Путіна, «це була найбільша геополітична катастрофа ХХ століття», є хибною, ми не можемо цього прийняти.

Навпаки, розпад Радянського Союзу дав свободу від утисків і дав змогу мирного переходу до демократії для багатьох  націй і мільйонів людей, розширення НАТО — оборонного Альянсу. І сама думка про те, що це становить якусь загрозу москві, є хибна і неприйнятна.

Твердження про те, що українська дорога до Європи становить будь-яке порушення рівноваги у Східній Європі — хибна і неприйнятна річ. Навпаки, це репрезентує український європейський шлях, що відбиває бажання, волю Українського народу, європейські сподівання цієї нації: сподівання на правовладдя, соціальну єдність, мир, спільну працю, безпеку, сфери чи царини впливу.

Твердження про те, що наддержави мають право впливати на своїх сусідів і утискати їх, для ХХІ століття річ неприйнятна і хибна. Всі ультранаціоналістичні доктрини про те, що треба битися до кінця і нищити ворога, – хибні і неприйнятні. Нам потрібні правила для того, щоб нації могли спільно працювати на підставі міжнародного права, людських прав. І путінське твердження, що він має якусь місію для того, щоб зберігати релігійні традиції і боротися з якоюсь моральною деградацією Заходу, — це хибна і неприйнятна річ для всіх нас. Навпаки, вільні держави, плюралістичні суспільства, космополітична культура, ліберальні демократії — це найліпший захист для окремих осіб, для їхніх вірувань, традицій і переконань.

Пане Голово, пані і панове!

Португалія і Україна — це дві країни-посестри, дуже близькі в європейській своїй і західній долі. Ми маємо превелике зближення між нашими народами, тому що велика українська громада живе в Португалії, говорячи двома мовами — українською й португальською.

Тепер наші зв'язки стали іще міцнішими, відколи Україна почала свою дорогу до вступу до Європейського Союзу. Португалія цілковито підтримує цей процес і розглядає Європейський Союз як те місце, де мають відбутися реформи, щоб дати відповідь на динаміку розширення Союзу. Ми міцніємо і зростаємо у спільній праці між Україною і НАТО, де Португалія  — одна з країн-засновниць, і ця робота посилюється.

Насамкінець зазначу: вважаю, що португальська дипломатія може додати якісного змісту до міжнародної підтримки нашої спільної боротьби. Коаліція країн, що політично і дипломатично підтримують Україну, засуджуючи російську агресію без усяких застережень, — це, на щастя, дуже широка коаліція. Але нам і далі потрібно її розширювати, сприяти діалогові між країнами так званого Глобального Півдня, а саме – Африки й Латинської Америки.

Ці країни Африки і Латинської Америки — також жертви економічного і соціального наслідку цієї війни, але інколи вони сприймають події не так, як слід сприймати. Вони іноді вважають, що це далекі європейські справи. Ми маємо близькі тісні стосунки з Африкою і з Латинською Америкою. Португалія може таким чином допомогти вам у зближенні з цими країнами для спільної боротьби за незалежність вашої країни, її територіальну цілісність. І Португалія саме це і робить.

І ось що Португалія і далі робитиме. Для того, щоб з'ясувати це, треба сказати, що українські кордони сьогодні — це країни свободи, безпеки і миру для всього світу. Португалія підтримує Україну! (Оплески)

Міцна дружба між Португалією і Україною.

Слава Україні! (Оплески)

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30