На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі із Президентом Чеської Республіки Петром Павелом, який вперше відвідав Україну як Президент Чехії.

«Хочу подякувати Вам за вашу мужність і підтримку, яку ви проявляєте своїм власним перебуванням в Україні. Адже цієї ночі ворог продовжив атакувати мирне населення нашої країни, демонструючи цим свої звірства, свою нелюдськість. Але, попри все, наші друзі поруч з нами і ваш голос підтримки є надзвичайно потужним», — наголосив Руслан Стефанчук на початку зустрічі.

Також він подякував Чехії за запрошення на Конференцію голів парламентів країн-членів ЄС, яка днями відбулася у Празі і де Україна була вперше представлена, зокрема, як кандидат у члени ЄС. За словами Спікера Українського Парламенту, Україна сподівається, що вже найближчим часом «зможе брати участь у подібних заходах не тільки у статусі країни-кандидата».

Також Руслан Стефанчук висловив слова подяки за ініціативу Чехії провести у себе восени цього року Другий Парламентського саміт Міжнародної Кримської платформи, що вкотре «свідчить про потужну підтримку Чехією суверенітету, незалежності і територіальної цілісності нашої держави».

Окрім того, сторони обговорили ряд питань, важливих для України у її сьогоднішній боротьбі з агресором та для післявоєнного майбутнього : питання повноцінного членства України в ЄС, курсу України в НАТО та підтримка їх Чеською Республікою; оборонні потреби Збройних Сил України, санкції проти рф, відбудову України.

«Україна готова до здійснення складних і важливих реформ для трансформації українського суспільства. Свій шлях у ЄС і НАТО ми пройдемо з честю, пройдемо гідно, щоб повернутися до європейського дому. І цей шлях ми пройдемо пліч-о-пліч і за допомогою наших чеських друзів», — підкреслив насамкінець Голова Верховної Ради України.

Президент Чеської Республіки Петр Павел, зі свого боку, вкотре наголосив, що Чеська Республіка буде стояти поруч з Україною як до її перемоги у цій війні, так і після неї.

«Чехія буде робити все можливе для того, щоби допомогти Україні відновити суверенітет та територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах. Також Чеська Республіка буде підтримувати Україну у відбудові і не лише після закінчення війни. Ми готові розпочати це вже зараз», — закцентував Петр Павел.

Водночас він зауважив, що у цьому розрізі Чехія прагне рухатися більше від допомоги до співпраці і «готова говорити про можливі механізми для встановлення партнерства у конкретних напрямах або конкретних проектах, щоб розпочати роботу над ними найближчим часом».

Крім того, Петр Павел особливо наголосив, що Чехія підтримуватиме Україну в її прагненні розпочати переговори щодо повноцінного членства в  ЄС та вступу до НАТО, а також буде «посилювати свій голос» у питанні створення міжнародного трибуналу щодо покарання росії за воєнні злочини в Україні, які вона скоїла протягом цієї загарбницької війни.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50