Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук сьогодні зустрівся з Президенткою Словацької Республіки Зузаною Чапутовою, яка перебуває із візитом в Україні.

Руслан Стефанчук наголосив на важливій та цінній ролі Словаччини у допомозі Україні та подякував за послідовну і цілеспрямовану підтримку, яку ми отримуємо «не тільки на рівні керівництва країни, але й на рівні кожного словака, який допомагає і вболіває за Україну».

Про таку допомогу, за словами Голова Українського Парламенту, свідчать конкретні дії Словаччини, зокрема, у важливій сьогодні для нашої країни військовій сфері. Руслан Стефанчук подякував за передані Словаччиною 13 літаків МІГ-29 та засобів протиповітряної оборони, які вже «сьогодні рятують життя українців».

Крім того, сторони зупинилися на питанні євроінтеграційного та євроатлантичного шляхів України. Голова Українського Парламенту подякував за підтримку Словаччиною голосування за надання Україні кандидатського статусу в члени ЄС та закликав так само підтримати прагнення нашої держави розпочати перемовини про повноцінне членство вже у цьому році. 

«Ще один дуже важливий напрям — це наш поступ до НАТО. Попереду — Вільнюський саміт, де Україна розраховує на визначення чітких часових рамок прийняття України до Альянсу», — наголосив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі йшлося про формулу миру Президента Зеленського, реалізація якої, за словами Голови Парламенту України, є «єдиним варіантом завершення цієї війни», та долучення Словаччини до просування цієї мирної ініціативи; створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії росії проти України та відновлення історичної справедливості, зокрема, про визнання Національною Радою Словацької Республіки Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу.

Голова Українського Парламенту також наголосив на важливості санкційного тиску проти рф, подякувавши Словаччині за підтримку усіх вже введених пакетів обмежень та акцентував на ключових пріоритетах майбутніх санкцій, зокрема, посиленні контролю над вже прийнятими санкціями, боротьбу з їхнім обходом, введення обмежень для ядерного та пропагандистського потенціалу росії. 

Насамкінець Руслан Стефанчук вчергове наголосив на тому, що саме з такими друзями, як Словаччина, «Україна обов’язково переможе!».

Президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова запевнила Голову Українського Парламенту в тому, що підтримка України Словаччиною — однозначна. 

«Ця підтримка — це наш обов’язок. Це підтримка цінностей не тільки українських. Увесь світ спостерігає, як стійко бореться Україна та не піддається агресору. І ми будемо допомагати скільки зможемо», — наголосила Зузана Чапутова, нагадавши, що Словаччина є п’ятою країною світу, яка надає таку велику допомогу, відповідно до власного ВВП та кількості населення країни.

 Вона також висловила підтримку поступу України до ЄС та НАТО, посиленню санкцій та реалізації формули миру Президента України Володимира Зеленського, де Словаччина, за її словами, готова взяти під патронат питання ядерної безпеки.

Окремо Президентка Словаччини наголосила, що Республіка також підтримує створення спеціального трибуналу для покарання відповідальних за злочини росії, скоєні в Україні, зокрема, у питанні депортації дітей, щодо якого Національна Рада Словацької Республіки нещодавно ухвалила резолюцію із засудженням цього злочину росії та закликала країну-агресорку негайно припинити незаконну депортацію і повернути всіх українських дітей та громадян на Батьківщину.

«Хочу підкреслити, що ми робимо набагато більше навіть тоді, коли не оприлюднюємо розмір і можливості нашої допомоги. І вчергове хочу наголосити, що позиція Словацької Республіки абсолютно чітка — це позиція допомоги та підтримки санкцій», — підкреслила Зузана Чапутова.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15