Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на теренах  Конференції голів парламентів країн Європейського Союзу зустрівся зі спікерами країн-учасниць заходу.  Зокрема, відбулися двосторонні зустрічі з Президенткою Європейського Парламенту Робертою Мецолою, спікерами парламентів Австрії, Данії та Північної Македонії. 

Голова Українського Парламенту подякував колегам за постійну підтримку України та високий  рівень міжпарламентських відносин наших країн. Він також закликав спікерів збільшувати та посилювати свої можливості у допомозі нашій державі задля спільного мирного майбутнього.

Окремо він подякував очільникам європейських парламентів за  підтримку України на шляху до євроінтеграції та членства у сім’ї європейських народів. Він наголосив, що попри війну, Україна виконала всі сім вимог Європейської  комісії, які ставилися під час отримання кандидатського статусу.  

«Я дуже сподіваюся, що вони будуть оцінені з боку ЄС, і Україна матиме можливість відкрити перемовини про повноцінне членство вже у цьому році», — закликав колег-спікерів до підтримки нашого євроінтеграційного поступу Руслан Стефанчук.

Також спікери порушували питання майбутньої архітектури глобальної безпеки. В цьому ключі Голова Українського Парламенту  закликав своїх колег підтримати на прийдешньому Саміті НАТО у Вільнюсі заявку України на вступ до Альянсу, оскільки Україна вже давно готова до членства та стане вагомим посиленням для країн Організації Північноатлантичного договору у захисті безпеки Європи та світу.

Окрім того, учасники обговорили ряд питань, важливих для майбутнього України та Європейського континенту, зокрема, встановлення справедливості та відповідальності за неспровоковану війну у центрі Європи та створення спеціального трибуналу для росії за злочин агресії; підтримку мирної ініціативи Президента України Володимира Зеленського – формули миру та патронат країн Європи над визначеними її пунктами; визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу, визнання росії – країною-спонсором тероризму тощо.

Очільник Українського Парламенту також запросив колег-спікерів європейських парламентів взяти участь у ІІ Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться цьогоріч у жовтні у Празі. 

Провідною темою зустрічі із Президенткою Європейського Парламенту Робертою Мецолою став  рух України в ЄС. Очільник Українського Парламенту зазначив, що попри війну, Україна зробила великий обсяг роботи з реалізації семи кроків, визначених Єврокомісією, і це має отримати належну оцінку.

За його словами,  наші парламенти  сповідують спільні цінності й мають спільне бачення щодо членства України в Європейському Союзі.

«Європейський Парламент —  на передовій підтримки України і був першим серед європейських інституцій, хто домагався отримання Україною статусу кандидата в ЄС. Нас об’єднує спільна позиція: старт перемовин щодо членства в ЄС має розпочатися цього року», — наголосив Руслан Стефанчук.

Президент Національної Ради Парламенту Республіки Австрія  Вольфганг Соботка запевнив українського колегу у тому, що парламентська підтримка Австрії буде продовжуватися на такому ж рівні, як і зараз: «Ми готові підтримувати вас надалі».

Зокрема, він зауважив, що Австрія готова підтримати створення спеціального трибуналу і його рішення про засудження всіх злочинів, що «важливо для досягнення справедливості і притягнення до відповідальності усіх винних осіб».

Також він зазначив, що світ сьогодні має великі безпекові виклики, тому що росія порушила міжнародну, світову архітектуру безпеки. І, за його словами, всі країни мають працювати над тим, щоб «прибрати ці загрози для майбутнього Європи та світу в цілому».

Голова Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері висловив особисту та інституційну підтримку Голові Парламенту України та Парламенту в цілому.

Він запевнив у всебічній підтримці Північною Македонією євроатлантичного шляху України, зокрема, на прийдешньому Саміті НАТО у Вільнюсі. 

Також Талат Джафері ще раз наголосив, що Північна Македонія підтримує Україну в межах своїх можливостей, зокрема, фінансових та гуманітарних, а також на рівні парламентського співробітництва та зв’язків.

Спікер Фолькетингу Королівства Данія Сорен Ґеле під час зустрічі із українським колегою зауважив, що Данія абсолютно, на сто відсотків, поряд з Україною з моменту початку російської агресії .

«Немає таких питань, які ми не можемо обговорювати та надавати підтримку. Ми бачимо, що одна країна знущається над іншою тому, що вона є більшою. Тому ми стоїмо поруч з Україною», — наголосив Спікер парламенту Данії.

Він також зауважив, що Данія продовжуватиме надання всебічної підтримки, зокрема, військової і вже створено спеціальний Фонд, за прикладом Норвегії, щоб переконатися, «що ми будемо допомагати не тільки сьогодні і завтра, а й післязавтра, щоб задовольнити необхідні потреби України».

За його словами, Данія голосно говорить про свою підтримку України, щоб показати приклад тим країнам, які мають більші можливості для допомоги, тому що тільки разом Європа та світ зможуть отримати мир на континенті.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00