У другий день Конференції голів парламентів країн ЄС, що проходить у Празі, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук продовжує  зустрічі зі своїми колегами-спікерами на теренах парламентського Саміту.

Сьогодні Голова Українського Парламенту зустрівся із Спікеркою Сеймаса Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен.

Головною темою зустрічі був прийдешній Саміт НАТО, який проходитиме саме у столиці Литви Вільнюсі. 

Голова Парламенту України висловив щиру подяку особисто Спікерці та всьому Сеймасу зокрема, за резолюцію про якнайскоріше набуття Україною членства в НАТО.

«Це черговий прояв вагомої підтримки України. Україна покладає великі очікування на саміт НАТО у Вільнюсі. Найважливішим його результатом має стати визначення бачення Альянсом модальностей та чітких часових рамок вступу України до НАТО», — зазначив Руслан Стефанчук.

Крім того, він подякував вже вкотре за ту велику допомогу, що надає Україні Литва від самого початку повномасштабного вторгнення і ці кроки, за словами Голови Українського Парламенту, є дуже цінними для нас.

Водночас він наголосив, що для України є дуже вагомою та важливою підтримка Литвою нашого шляху до повноцінного членства в ЄС, перемовини про які Україна розраховує розпочати вже у цьому році.

Окрім того, сторони обговорили ряд важливих для України питань політичного та економічного характеру: продовження та посилення санкційного тиску проти держави-агресора; формулу миру Президента Володимира Зеленського, яка, за словами Голови Парламенту України є формулою справедливого, а не вимушеного миру та інше.

Насамкінець Голова Верховної Ради України запросив литовську колегу до участі у ІІ Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться цьогоріч у жовтні у Празі.

Спікерка Сеймаса Литви Вікторія Чмілітє-Нільсен, зі свого боку, запевнила українського колегу, що Парламент Литви і надалі буде приймати та продукувати важливі для підтримки України рішення та резолюції. Зокрема, зазначила про повну підтримку Сеймасом євроінтеграційного та євроатлантичного курсу України.

«Литва прагне, щоб Україна отримала запрошення в НАТО. Це наша позиція, яку ми доносимо до наших партнерів. Вчора мали зустріч з Польщею, Латвією, Естонією і вони нас також запевнили у підтримці. Ми зробимо все можливе і сподіваємося на результат», — підкреслила пані Спікерка.

Водночас вона зауважила, що саміт НАТО у Вільнюсі відбувається в абсолютно історичний час і рішення, які будуть ухвалюватися, також стануть історичними, тому «парламенти і спікери не можуть залишатися осторонь творення історії».

«Ми намагаємося зробити все можливе на всіх рівнях, щоб допомогти вам. Тому що Україна увесь час у нас на думці і це одна тема, щодо якої всередині нашого парламенту політично немає ніяких розбіжностей», — наголосила Вікторія Чмілітє-Нільсен.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30