Вручення відбулося в межах робочого візиту Спікера Українського Парламенту до Чеської Республіки на Конференцію голів парламентів країн Європейського Союзу.

Указом Президента України Володимира Зеленського Маркета Пекарова Адамова нагороджена орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня. Руслан Стефанчук вручив цю нагороду особисто Голові Палати Депутатів Парламенту Чеської Республіки під час двосторонньої зустрічі.

«Дякую всьому чеському народу, вашому Парламенту за потужну підтримку України. Це наша важлива, найвища нагорода для іноземних громадян. І звісно, пані Маркета — серед найдостойніших номінантів для нагородження», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він також додав, що Чехія завжди серед перших країн, рішення та резолюції яких є важливими у підтримці України та нашої боротьби проти російського агресора. І саме Чехія, як ніхто, розуміє, що таке відвойовувати цінності демократії та цивілізації.

Окрім того, під час зустрічі сторони обговорили ряд важливих питань у подальшому співробітництві та посиленні взаємовідносин на міждержавному та парламентському рівнях.

Зокрема, йшлося про підтримку євроінтеграційного та євроатлантичного поступів України. Голова Українського Парламенту закликав чеських колег підтримати рішення про початок переговорів про повноцінне членство України в ЄС вже в цьому році.

«Ми дуже сподіваємося, що робота Українського Парламенту й Уряду, Президента України і Українського народу буде оцінена нашими колегами з ЄС, і Україна зможе вже у цьому році відкрити перемовини про повноцінне членство», — зауважив Голова Українського Парламенту. 

Також Руслан Стефанчук закликав Парламент Чехії до підтримки ще одного визначального напряму для майбутнього України – нашого шляху у НАТО, що було б важливим проявом нашої дружби напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі.

Окремо він подякував Парламенту Чехії за важливе політичне рішення – визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу, як «важливого акту історичної підтримки України».

Також закликав до підтримки формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Голова Палати Депутатів Парламенту Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова подякувала за визнання її зусиль та зусиль Парламенту Чехії у підтримці України та Українського народу, наголосивши, що «нашим великим завданням є перемога України».

«Ми маємо говорити не про те, що Україна бореться, а про те, що це має бути повноцінна перемога, що російський загарбник має піти з усієї території України», — підкреслила Маркета Пекарова Адамова. 

Вона також зауважила, що останнім часом співпраця на рівні парламентів наших країн дуже плідна, і «нашим наступним завданням є прямування України в ЄС».

 

 

 

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30