На теренах першого дня роботи Конференції голів парламентів країн Євросоюзу у Празі Голова Верховної Ради України продовжив ряд робочих зустрічей із розмов із Головою Палати Депутатів Парламенту Італійської Республіки Лоренцо Фонтаною, Спікером Риксдагу Королівства Швеція Андреасом Норленом, Головою Саейми Латвійської Республіки Едвардсом Смілтенсом, а також Спікеркою Палати Представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Верою Бергкамп і Президентом Сенату Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Яном Ентоні Брауном. 

Основні теми зустрічей — шлях України до Європейського Союзу та НАТО, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії та притягнення росії до відповідальності за скоєні звірства, а також реалізація формули миру Президента України Володимира Зеленського.

 

Під час зустрічі із Головою Палати Депутатів Парламенту Італійської Республіки Лоренцо Фонтаною Руслан Стефанчук висловив вдячність Італії за підтримку, яку Україна вже отримала на шляху до Європейського Союзу, адже серед тих, хто голосував за статус кандидата, є голос «за» й від Італії.

Голова Парламенту України висловив сподівання, що вже цього року можна буде говорити про відкриття перемовин щодо повноцінного членства України в Євросоюзі: «Попри війну, Парламент України продовжує працювати та приймати всі необхідні закони». 

Водночас він наголосив, що для України є важливим питання справедливості, зокрема, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії, який є першим злочином, що породив усі інші звірства, котрі росія скоює в Україні. Також Руслан Стефанчук запросив Італію підтримати формулу миру Президента України Володимира Зеленського. 

Голова Верховної Ради України запросив Голову Палати Депутатів Парламенту Італійської Республіки відвідати Україну, аби на власні очі побачити результати російської агресії.

Під час розмови зі Спікером Риксдагу Королівства Швеція Андреасом Норленом Руслан Стефанчук висловив вдячність Швеції за допомогу: військову, фінансову та гуманітарну.

 

Голова Верховної Ради України звернувся  до Спікера Риксдагу Королівства Швеція визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом Українського народу, адже для України є важливим відновлення історичної справедливості. 

Зі свого боку, Андреас Норлен зауважив, що потрібна подальша координація зусиль для продовження допомоги Україні. Він запевнив, що підтримка надаватиметься Україні стільки, скільки буде потрібно.

Під час зустрічі із Головою Саейми Латвійської Республіки Едвардсом Смілтенсом Голова Верховної Ради України висловив вдячність за всю надану допомогу, зокрема, військову та фінансову. Він також наголосив про важливість шляху України до Європейського Союзу та НАТО, подякувавши Латвії за підтримку.

 

Зі свого боку, Едвардс Смілтенс зауважив, що Вільнюський саміт має відбутися з конкретними заявами щодо України. 

«Україна виконала всі рекомендації та готова розпочати переговори про повноправне членство в ЄС», — акцентував Руслан Стефанчук під час зустрічі зі Спікером Палати Представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Верою Бергкамп і Президентом Сенату Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Яном Ентоні Брауном. «Повноцінний мир настане не лише після перемоги на полі бою, а й в усіх міжнародних судових інституціях. Для України необхідна повна перемога над агресором», — наголосив Спікер Парламенту України.

 

Колеги запевнили, що Парламент Нідерландів готовий до повної підтримки України та Українського народу й боротиметься разом до кінця. Водночас Президент Сенату Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Ян Ентоні Браун зауважив, що Нідерланди доєднаються до відбудови України: «Ви захищаєте не лише себе, а й усю Європу». 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив очільників парламентів взяти участь у Другому парламентському саміті Кримської платформи, який відбудеться 24 жовтня у Празі.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50