Голова Верховної Ради України на теренах Конференції голів парламентів країн-членів Європейського Союзу зустрівся із Президенткою Бундестагу Німеччини Бербель Бас та Президентом Бундесрату Німеччини Петером Ченчером.

Руслан Стефанчук подякував щирим друзям України за постійну потужну допомогу, за провідну та лідерську роль у важливих питаннях для перемоги нашої країни у цій жорстокій та неспровокованій війні.

Зокрема, Голова Українського Парламенту наголосив, що Німеччина вже надала багато озброєння та техніки, які часто вирішують питання перемоги на полі бою на користь України.

«Німецька зброя продовжує рятувати українські життя. Сподіваюся, що в найближчому майбутньому вона також допоможе звільнити наші території й людей. Дякую вам за такий високий рівень взаємної довіри і відносин», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Основний акцент під час зустрічі було зроблено на стратегічних для України питаннях, а саме, вступі України в ЄС та НАТО. Голова Українського Парламенту закликав Німеччину прийняти резолюцію на підтримку заявки України на вступ до Альянсу, що стало б потужним знаком міжпарламентського співробітництва з боку Бундестагу для Українського Парламенту та Українського народу .

Також сторони обговорили вкрай важливі питання для України: питання справедливості, в якому Руслан Стефанчук закликав німецьких колег схвалити міжпартійну резолюцію на підтримку створення спецтрибуналу для росії для притягнення до відповідальності за злочин агресії щодо України; питання підтримки Німеччиною формули миру Президента Зеленського та втілення окремих її пунктів в життя. 

Йшлося під час зустрічі і про відбудову України. Голова Парламенту України подякував Німеччині за вже надану допомогу, зазначивши, що Україна покладається на подальшу підтримку Німеччини у відновленні та реконструкції зруйнованої війною інфраструктури.

Окремо Голова Верховної Ради України подякував німецьким колегам за ухвалене рішення по визнанню Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу.

«Я дякую, що Бундестаг відгукнувся і прийняв цю резолюцію. Це і є підтвердження історичної справедливості того, що відбулося. Ми переконані, що, як ми зараз притягли росіян до історичної відповідальності за Голодомор, так і найближчим часом ми притягнемо їх до відповідальності за всі ті звірства і геноцид, які вони чинять сьогодні», — наголосив Руслан Стефанчук.

Президентка Бундестагу Німеччини Бербель Бас зауважила, що Німеччина, й Бундестаг зокрема, й надалі будуть шукати найкращі рішення для того, щоб допомогти Україні.

Окрім того вона зауважила, що сьогоднішня зустріч має велике стратегічне значення, адже Бундесрат представляє 16 федеральних земель Німеччини, які мають великий вплив у прийнятті рішень щодо допомоги Україні, гуманітарної, фінансової та військової підтримки, а також щодо підтримки громадян України, які зараз проживають на території Німеччини.

Вона також запевнила Голову Українського Парламенту, що Бундестаг обговорить питання поступу України в ЄС та НАТО.

«Скоро відбудеться саміт НАТО у Вільнюсі і ми також будемо обговорювати питання України. Поряд із інтеграцією до ЄС, це є дуже важливим шляхом для вас і ми зробимо все можливе, щоб вам допомогти. Адже, навіть, коли  ми досягнемо миру, нам потрібні гарантії безпеки для України», — наголосила Бербрель Бас .

Президент Бундесрату Німеччини Петер Ченчер, зі свого боку, висловив сподівання на  плідну співпрацю із Парламентом України у ряді питань, зокрема, у майбутній відбудові України. Німеччина готова втілювати  практичні проекти для  відновлення та відбудови інфраструктури конкретних  міст нашої держави. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00