Сьогодні у форматі відеоконференції відбулося перше засідання голів комітетів Українського та Європейського парламентів.

Головною метою історичної зустрічі було обговорення подальшого шляху України щодо процесу вступу до ЄС, питання відбудови європейської України, а також демонстрація солідарності з Українським народом, який уже понад рік бореться з російським загарбником.

Зі вступним словом виступили очільники парламентів — Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола.

Відкриваючи зустріч, Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола зауважила, що ця подія знаменує початок поглибленої, всебічної та конкретної галузевої співпраці між двома установами.

«Це співпраця, яка є надзвичайно важливою з огляду на європейський шлях України. Це те, про що ми зі спікером Русланом Стефанчуком і в цьому погоджуємося, тому що немає жодних сумнівів, що майбутнє України — це членство в ЄС», — наголосила Роберта Мецола.

Вона також від імені Європарламенту висловила захоплення активним прогресом України у виконанні рекомендацій Європейської Комісії щодо заявки про вступ у ЄС.

«Ми розуміємо й бачимо вашу відданість та роботу в дуже складних умовах задля того, аби привести українське законодавство у відповідність із європейським. Будьте впевнені, Україна завжди знайде друзів й союзників у Європарламенті. Я сподіваюся, що переговори про вступ можна буде розпочати вже цього року», — зауважила пані Президентка.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук розпочав своє вступне слово з найщирішої подяки великому другу України Роберті Мецолі, яка ініціювала сьогоднішню зустріч і запропонувала налагодити всебічну двосторонню співпрацю між комітетами парламентів.

«З першого ж дня повномасштабного російського вторгнення Україна та українці відчули потужну підтримку Європейського Парламенту та його Президентки.

Європарламент демонструє визначне лідерство серед інших інституцій ЄС, маючи найсильнішу політичну позицію щодо постачання зброї, посилення санкційного тиску на агресора та створення дієвих механізмів для притягнення росії та її високопосадовців до відповідальності за злочини, скоєні в Україні. Це ключовий складник нашої майбутньої спільної перемоги», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він зауважив, що після отримання статусу кандидата в члени Європейського Союзу, українська влада активно працює над створенням умов для початку переговорів про вступ уже цього року.

«Україна усвідомлює, що процес вступу до ЄС не є простим і вимагатиме кропіткої та системної роботи. Український Парламент відіграватиме ключову роль у процесі адаптації національного законодавства до законодавства ЄС. І це має стати новою архітектурою українського парламентаризму», — закцентував Голова Верховної Ради України.

Саме тому, за його словами, настав час, коли кожен комітет нашого Парламенту має стати комітетом із питань європейської інтеграції, а кожна законодавча ініціатива має розглядатися з погляду  її відповідності певним європейським правовим актам.

«Сьогоднішня зустріч відкриває нову сторінку в наших відносинах, дає змогу встановити нові контакти або посилити вже наявні. Деякі з наших комітетів уже розробили або розробляють «дорожні карти» своєї євроінтеграційної діяльності, які мають сформувати рамки та порядок денний міжкомітетського діалогу», — зауважив Руслан Стефанчук, додавши, що подальше співробітництво може координуватися і плануватися під керівництвом парламентського Комітету асоціації Україна-ЄС.

Він також повідомив, що в Українському Парламенті розпочав роботу Офіс із питань адаптації законодавства до законодавства ЄС за підтримки Європейського Союзу. Відповідне розпорядження, яке визначає та регламентує діяльність Офісу, Руслан Стефанчук підписав безпосередньо під час засідання.

«Переконаний, що новостворений Офіс суттєво додасть нової якості прийнятим законам та стане ефективним інструментом забезпечення відповідності всіх законодавчих ініціатив законодавству ЄС», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Після вступних промов представники комітетів розпочали роботу у двох панелях — «Відбудова європейської України» та «Спільне будівництво сталого майбутнього», де парламентарії обговорили ряд питань, пов’язаних із процесом вступу України до ЄС, зокрема, щодо економічної політики, верховенства права, антикорупційний порядок денний та бюджетний контроль, механізми та шляхи приведення українського законодавства у відповідність із законодавством ЄС.

На завершення заходу виступив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який також висловив вдячність Європарламенту за послідовну підтримку України.

«Сьогоднішнє засідання — перший і дуже важливий крок на шляху повноцінної секторальної та точкової співпраці Українського та Європейського парламентів. Ми бачимо, як можемо працювати над конкретними реформами та імплементацією законодавства. Вірю, що наступні наші кроки та заходи будуть максимально ефективними та предметними для  кожного з напрямів роботи», — наголосив Олександр Корнієнко.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50