У другий день офіційного візиту до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії делегація Парламенту України на чолі з Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком зустрілася з британськими колегами, членами обох палат Парламенту, які представляють групу дружби «Велика Британія – Україна» та ініціативну групу «Консерватори – друзі України».

Голова Українського Парламенту щиро подякував британським колегам  за те, що вболівають за Україну, стоять пліч-о-пліч з нею та продовжують підтримувати протягом всього періоду війни.

«Для майбутнього України важливо мати міцні зв’язки між нашими парламентами та нашими країнами.  Сьогодні ми працюємо об’єднано і це показує усьому світу, що ми сильні, тому що ми — разом», — наголосив Руслан Стефанчук на початку зустрічі.

Він також зазначив, що протягом дводенного візиту українська делегація отримує шалену підтримку від британських колег, з якими уже відбулися зустрічі у Парламенті Сполученого Королівства. За його словами, українські парламентарії мали можливість не тільки подякувати за те, що вже зробив британський Парламент, демонструючи єдність між партіями та палатами, а й обговорили дуже важливі речі для майбутньої перемоги України.

Зокрема, на зустрічі йшлося про лідерство Великої Британії у допомозі Україні, особливо у військовій сфері: надання озброєння, підготовка наших військових за стандартами НАТО, напрацювання якісно нових процесів та ініціатив підтримки Української армії. Голова Парламенту України закликав британських колег не зменшувати потужність такої підтримки, оскільки лише єдність країн дасть змогу отримати Україні перемогу та принести мир на континент.

«Наша делегація має широке представництво всього Українського Парламенту, головних комітетів, фракцій та груп, щоб ми могли разом продумати ті речі, де можемо найбільш ефективно надавати інформацію, ділитися досвідом і говорити про те, що є вкрай важливим сьогодні для України», — закликав до посилення міжпарламентських відносин Голова Верховної Ради України.

Окремо він наголосив на тих важливих ініціативах, де рішення  Парламенту Сполученого Королівства є прикладом для наслідування парламентами інших країн. Зокрема, сторони обговорили створення спеціального трибуналу для російського керівництва та всіх, хто причетний до звірств та злочинів в Україні; посилення санкційного тиску проти рф та повну міжнародну ізоляцію країни-агресора; підтримку євроатлантичних прагнень України та їхню промоцію Великою Британією на прийдешньому саміті НАТО у Вільнюсі; визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу, як відновлення історичної справедливості для України та запобігання подібних трагедій людства у майбутньому.

Окрім цього, учасники зупинилися на розвитку міжпарламентської дипломатії, де Голова Українського Парламенту закцентував на можливості участі Верховної Ради України у парламентських самітах G7 і G20.

«Для нас важливо ефективно використати ці майданчики для того, щоб донести правду про наслідки російської військової агресії. Безпосереднє і пряме спілкування представників парламентів дає можливість більше зрозуміти одне одного та разом протидіяти російській пропаганді», — зауважив Руслан Стефанчук.

Британські парламентарії, зі свого боку, висловили повну підтримку Україні та Українському народові у його боротьбі з російською навалою. За їхніми словами, вони об’єдналися у групи дружби з Україною саме для того, щоб така підтримка стала всеосяжною та беззаперечною серед представників британського Парламенту та різних кіл британського суспільства.

Також співрозмовники наголосили на тому, що їхня діяльність, як друзів України, направлена на промоцію та адвокацію Української держави на всіх можливих майданчиках та в різних інституціях для захисту її інтересів та посилення можливостей на шляху досягнення перемоги, миру та справедливості.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31